Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Komisija pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije, jer su cene potrošačke elektronike u Srbiji više u odnosu na prosečne cene u EU


Komisija za zaštitu konkurencije objavila je da je, na osnovu podataka Eurostata za 2019. godinu, ukazala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne cene u EU.

"Tako su na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile više od 33 do 39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto", navedeno je na sajtu komisije.

Pri tome su, kako je precizirano, cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5 odsto niže u poređenju sa prosekom EU.

Zbog toga, kao i radi značaja ovog tržišta za potrošače, komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Srbiji.

Komisija je objavila da je zato pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i izvršila nenajavljene uviđaje u pojedinim kompanijama.

Ukazano je da je postupak pokrenut radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013), kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno je da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze (dogovor) kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. ovog Zakona, navedeno je u saopštenju.

Komisija je pozvala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije.

Izvor: Vebsajt N1, 03.09.2020.
Naslov: Redakcija