Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVA SOFTVERSKA APLIKACIJA ZA IZDAVANJE UVERENJA O ZDRAVSTVENOM STANJU ŽIVOTINJA I POTVRDE O ZDRAVSTVENOM STANJU POŠILJKE: Unapređen sistem poboljšava inspekcijski nadzor i omogućava kvalitetnije uslove za dodeljivanje zdravstvenog statusa farmama. Novi sistem biće uspostavljen do kraja 2017. godine i koristiće ga uprave za veterinu i zaštitu bilja i Poljoprivredna inspekcija


Nova softverska aplikacija za izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju životinja i potvrde o zdravstvenom stanju pošiljke biće predstavljena na 28. Savetovanju veterinara, koje se održava na Zlatiboru do 10. septembra 2017. godine.

Ovo novo softversko rešenje Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doprinosi ubrzavanju procedure izdavanja veterinarske dokumentacije, veoma važne za promet životinja i značajno utiče na poboljšanje procedura za kontrolu bezbednosti hrane. Unapređen sistem poboljšava inspekcijski nadzor i omogućava kvalitetnije uslove za dodeljivanje zdravstvenog statusa farmama.

- Ovom aplikacijom će, između ostalog, biti omogućena veća kontrola zaraznih bolesti jer sistem automatski blokira gazdinstvo gde je zapažena bolest i onemogućava kretanje životinja - kaže Emina Milakara v. d. direktorka Uprave. - Nova aplikacija smanjuje mogućnost stvaranja grešaka jer se podaci sa laboratorijama koje vrše ispitivanje razmenjuju u realnom vremenu i sistem ne dozvoljava izdavanje uverenja ukoliko svi podaci nisu validni.

Ova aplikacija je samo deo informacionog sistema koji se razvija sredstvima Evropske unije, opredeljenim za uspostavljanje održivog informacionog sistema za upravljanje, komunikaciju i kontrolu bezbednosti hrane, zdravlja i dobrobiti životinja i zdravlja biljaka u Srbiji.

Novi informacioni sistem sa više od 76 novih modula i 11 redizajniranih aplikacija, biće uspostavljen do kraja 2017. godine i koristiće ga uprave za veterinu i zaštitu bilja i Poljoprivredna inspekcija.

Aplikacija objedinjuje četiri dokumenta i pet propisa u jedan dokument, čime se pojednostavljuje proces izdavanja propisane dokumentacije, digitalizuje rad i povećava efikasnost nadležnih službi.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 07.09.2017.
Naslov: Redakcija