Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: USPOSTAVLJANJE REDOVNOG I RAVNOMERNOG INSPEKCIJSKOG NADZORA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da Nacrt zakona o inspekcijskom nadzoru, kojim su predviđena pravila rada 37 inspekcijskih službi u zemlji, treba da utiče na smanjenje prostora za korupciju.

Udovički je na okruglom stolu u okviru javne rasprave o pomenutom zakonskom rešenju istakla da će cilj inspekcijskog nadzora biti da pomogne u realizaciji planova i politika koje država donosi u cilju zaštite građana od zloupotreba.

Ona je ukazala na to da Nacrt zakona o inspekcijskom nadzoru ima potencijala da doprinese stvaranju uređene države, i dodala da je cilj da država bude servis građanima i privredi.

Ukoliko ovo zakonsko rešenje bude usvojeno do kraja godine, biće u punoj primeni u toku naredne godine, najavila je potpredsednik Vlade.

Ovim zakonom je predviđeno da inspekcijski nadzor bude redovan i ravnomeran, rekla je Udovički i dodala da niko neće moći da izbegne nadzor, kao i da će biti mnogo teže da se zakon zloupotrebi radi selektivnog kažnjavanja.

Zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević rekla je da je nacrt ovog zakona urađen uz poštovanje međunarodnih standarda i primera najbolje evropske prakse.

Stanojević je navela da je taj dokument napravljen u saradnji predstavnika privrede, udruženja poslodavaca i državne uprave, kao i da predviđa da inspekcijski nadzor ide ka preventivnoj i edukativnoj ulozi, a ne da bude samo u funkciji kažnjavanja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru trajaće do kraja septembra.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.9.2014.