Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Nedavni slučaj zaposlenog koji je poslodavcu uplaćivao novac za doprinose, iako medijski ispraćen, nije jedinstven


Protiv poslodavca kojem je porodilja iz Beograda uplaćivala novac za doprinose, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je tužbu. Porodilja je primala platu od 26.000 dinara a poslodavcu je uplaćivala 30.000 mesečno. Iako je dobio novac, poslodavac radnici nije uplatio doprinose. Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za RTS da je Snežanin slučaj medijski zabeležen ali da nije jedinstven.

Zoran Pašalić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaštitnik građana, kada sazna za takav slučaj, pokreće postupak.

"Ne možemo da kontrolišemo poslodavca, ali možemo da kontrolišemo one koji bi trebalo da kontrolišu poslodavca, a to su inspekcija rada i poreska uprava", rekao je Pašalić.

Istakao je da je u konkretnom slučaju reč o neprijavljivanju radnika i izbegavanju uplaćivanja obaveza.

Kako kaže, posao institucije zašitnika građana je da utvrdi da li je neko u sistemu institucija zakazao.

"Dok to ne proverimo, ne možemo da tvrdimo ništa. Mi ćemo svakako sve proveriti u postupku i izaći u javnost sa svime što smo utvrdili", naveo je Pašalić.

Rekao je da u zakonu postoji opis situacije kao u pomenutom slučaju gde je zaprećena novčana kazna i kazna do dve godine zatvora.

Dodaje i da je po osnovu te situacije podneta prekršajna prijava i pita da li su kazne motivišuće za poslodavce da krše zakon.

Međutim, poručuje da kazna koja se izriče nije glavni motiv, već zaštita onog prava koje je garantovano Ustavom.

Pašalić ističe da je suština u dve bitne stvari. Prva je da je potrebno da postoji izvesnost kažnjavanja da niko ne bi kalkulisao i pravio finansijske konstrukcije o tome šta mu se isplati.

Druga je da većina pravnih subjekata koji svesno krše zakon čine to sa idejom da ugase firmu. Na taj način su radnici koji su radili u tim preduzećima praktično onemogućeni da ostvare svoja prava.

Izvor: Vebsajt RTS, 07.08.2019.
Naslov: Redakcija