Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA POTPISALA KONVENCIJU UN O REŠAVANJU SPOROVA MEDIJACIJOM


Srbija je na skupu u Singapuru potpisala "Konvenciju UN o medjunarodnim sporazumima o rešavanju sporova medijacijom", saopštilo je u Beogradu Ministarstvo pravde.

Singapurska Konvencija o medijaciji je instrument koji olakšava medjunarodnu privrednu saradnju uz medijaciju kao alternativan i efikasana način rešavanja sporova čije je izvršenje moguće u svim državama koje su ratifikovale tu konvenciju.

Konvenciju je potpisalo 46 država sveta, medju kojima i SAD, Kina, Turska, Indija.

Konvenciju Ujedinjenih nacija o medjunarodnim sporazumima o rešavanju sporova medijacijom u ime Srbije je u Singapuru potpisao državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Ilić je istakao da je Srbija jedan od pionira u medjunarodnoj zajednici koji teži većoj stabilnosti i predvidivosti medjunarodnih trgovinskih transakcija, a da će potpisivanje Konvencije doprineti i ekonomskom jačanju Srbije, poboljšanju uslova poslovanja i podstaći strana ulaganja.

Na svečanosti potpisivanja u Singapuru su bili delegati više od 70 država i organizacija, uključujući i EU.

Organizovana je i Singapurska nedelja medijacije koja okuplja preko 1.500 delegata visokih državnih zvaničnika, predstavnika UN i drugih organizacija, vodećih medijatora, privrednika, pravnika, predstavnika akademske zajednice.

Izvor: Beta, 07.08.2019.