Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O BROJU ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA: Državno veće tužilaca uputilo zahtev za izmenu Odluke, kako bi se raspisao novi oglas za izbor zamenika javnih tužilaca po proširenoj sistematizaciji


Odlukom Vlade Republike Srbije od 18.07.2018. godine o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Državnom veću tužilaca odobrena su sredstva za rad osnovnih javnih tužilaštava u ukupnom iznosu od 117.890.000,00 dinara radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za isplatu plata i dodataka za nosioce javnotužilačke funkcije.

Ovo značajno povećanje sredstava omogućiće nesmetano funkcionisanje javnih tužilaštava do kraja godine, uključujući i mogućnost proširenja sistematizacije broja nosilaca javnotužilačke funkcije u javnim tužilaštvima u kojima je to neophodno, a posebno imajući u vidu osnovna javna tužilaštva iz kojih su zamenici javnih tužilaca upućeni u posebna odeljenja viših javnih tužilaštava. U vezi sa navedenim upućen je zahtev Ministarstvu pravde za izmenu Odluke o broju zamenika javnih tužilaca ("Sl. glasnik RS", br. 106/2013, 94/2015, 114/2015, 80/2016 i 39/2018), a nakon dobijanja saglasnosti, Državno veće tužilaca će do kraja godine raspisati novi oglas za izbor zamenika javnih tužilaca po proširenoj sistematizaciji.

Ujedno DVT obaveštava da je u toku mandata aktuelnog saziva Državnog veća tužilaca, počev od 06. aprila 2016. godine do danas, ukupno izabrano 120 zamenika javnih tužilaca (od čega 95 u osnovnim javnim tužilaštvima, 19 u višim, 1 u TRZ, 2 u TOK i 3 u RJT). Takođe, u toku su konkursi za izbor još 61 zamenika javnih tužilaca (od čega 39 u osnovnim javnim tužilaštvima, 13 u višim, 4 u apelacionim i 5 u TRZ). Izvršeno je i proširenje postojeće sistematizacije broja nosilaca javnotužilačke funkcije za ukupno 19 mesta, a aktuelni predlog za dodatno proširenje se odnosi na novih 17 mesta.

Državno veće tužilaca će nastaviti da ulaže napore za poboljšanje ljudskih i ekonomskih resursa javnih tužilaštava u uverenju da je to najbolji put za jačanje efikasnosti javnotužilačkog sistema i bezbednosti građana Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Državnog veća tužilaca, 07.08.2018.
Naslov: Redakcija