Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA VISOKIH STRUKOVNIH ŠKOLA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će, nakon spajanja Beogradske poslovne škole i Poslovne škole u Blacu, sledeće na redu biti spajanje dve visoke strukovne škole iz oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i dve visoke medicinske škole.

Šarčević je objasnio da je u vrhu njegovih interesovanja Medicinska škola u Ćupriji i Medicinska škola u Beogradu.

Ministar se osvrnuo i na problem trošenja novca na visokim školama, naglasivši da najviše pritužbi stiže iz visokih poslovnih škola jer je tamo, kako je rekao, mnogo novca.

Za razliku od fakulteta, koji osim dekana imaju i rektora kao višu instancu kontrole, visokim strukovnim školama upravljaju direktori koje niko ne kontroliše, objasnio je on.

Na red će doći, kako je najavio, sve visoke poslovne škole – nastaviće se sa reorganizovanjem u tim obrazovnim institucijama u oblasti ekonomije, zatim turističke, medicinske, ali i vaspitačke poslovne škole.

One će biti spajane u akademije ili će se pripajati fakultetima i univerzitetima, objasnio je Šarčević, podsetivši na to da je formiran privremeni Savet za Akademiju poslovnih strukovnih studija i da njega čine eksperti iz oblasti prava, ekonomije i finansija.

Zadatak Saveta biće da utvrdi šta se tačno dešavalo u dve visoke poslovne škole, u Blacu u Beogradu, i da utvrde tokove novca, kao i da se naprave dobri modeli nastave i ispita.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija