Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTRI REGIONA ODRŽALI SASTANAK POVODOM HRVATSKIH TRGOVINSKIH MERA: Poziv Hrvatskoj da ukine sporne mere i dogovor da zemlje članice STO pokrenu mehanizme u okviru organizacije, dok će na domaćem tržištu svaka zemlja samostalno odlučivati o koracima koje će preduzeti


Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regioni i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici, i konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju. Založili su se da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje ovog problema.

Dogovoreno je da Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rešenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su dogovorili da svaka zemlja sprovodi mere u zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči.

Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i određeno je da naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja bude 22 puta veća.

Izvor: RTV, 07.08.2017.
Naslov: Redakcija