Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Skupa obuka smanjila interesovanje za novi posao


Od blizu 260 stambenih zgrada, koliko ih ima u Zrenjaninu, dosad su podneta samo četiri zahteva za registraciju stambene zajednice. U najvećem banatskom gradu, mimo očekivanja, nema ni zainteresovanih za profesionalne upravnike zgrada.

U lokalnoj samoupravi ističu da su sve preduzeli za sprovođenje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), po kom postojeće stambene zgrade postaju stambene zajednice koje su u obavezi da se upišu u registar Gradske uprave. Zahtevi se podnose na odgovarajućem formularu na pisarnici, uz plaćanje administrativne takse, a nadležni organ donosi rešenje o upisu.

- Obaveza registrovanja odnosi se na zgrade koje dosad nisu bile registrovane, a one koje jesu, moraće da se preregistruju - objašnjavaju u Gradskoj upravi, uz ponovno obaveštenje da se potrebna dokumenta za registraciju stambenih zajednica mogu preuzeti u Uslužnom centru Gradske uprave, ili sa sajta Grada.

Regionalna privredna komora Zrenjanin nameravala je ovog leta da sprovede obuku budućih upravnika zgrada, ali na dva poziva nije se odazvao dovoljana broj kandidata, pa obuke nije ni bilo. Razlog nezainteresovanosti verovatno leži u visokoj ceni obuke od 30.000 dinara, plus 15.000 za polaganje ispita za licencu.

- Pošto je slična situacija u susednoj Kikindi, planiramo da se udružimo sa kolegama iz tamošnje komore i organizujemo zajedničku obuku na jesen - iznose u Regionalnoj privrednoj komori Zrenjanin, a zainteresovani za posao upravnika sada moraju da se prijave u Beogradu ili Novom Sadu.

Profesionalni upravnici zgrada, podsećanja radi, trebalo bi da stupe na dužnost 1. januara naredne godine, uz zagarantovanu platu od 24.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti, 07.08.2017.
Naslov: Redakcija