Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STRATEGIJA ODBRANE DO KRAJA GODINE


Ministar odbrane rekao je  da će do kraja godine biti urađena strategije odbrane u kojoj će biti navedeni bezbednosni izazovi, na osnovu čega će se ponuditi i tražiti konkretna rešenja za te izazove.

On je naveo da su se u nekim ranijim vremenima najpre donosile odluke a onda pravljeni dokumenti koji će te odluke da opravdaju, napominjući da je sada promenjen ugao gledanja i da će najpre struka uraditi strategiju odbrane.

On je istakao da svaka zemlja mora da učini sve da najveći deo svog stanovništva obuči za najveće izazove koji su pred njim.

"To ne znači da ćete civilu dati kalašnjikov, bez obzira da li je civil muško ili žensko , to ne znači da ćete nekoga ko nije prošao obuku napraviti vojnika kada on to ne može da bude", naveo je ministar

Podsećajući na majske poplave 2014. godine u Obrenovcu, on smatra da je to pokazalo da nije trebalo da se ukida obuka, kako bi mogli da odgovorimo na izazove koji su pred nama,

"Da li smo naučili da nije logično da nema ko da vam gasi požar, jesmo li naučili da imamo čitavu jednu generaciju koja ne zna šta je prvi zavoj, ne zna da pomogne nekome u saobraćajnoj nesreći - šta bi tu bilo loše? Tu ne može biti ništa loše i mi ćemo doneti odgovarajuće zaključke ali ne pre nego što uradimo strategiju odbrane", naveo je on.

Izvor: RTV, 06.08.2017.