Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJENA STRATEGIJA PREVENCIJE TRGOVINE LJUDIMA


Vlada Srbije usvojila je strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava za period od 2017. do 2022. godine, koja daje adekvatniji i efikasniji odgovor države i društva na problem trgovine ljudima.

Usvojena Strategija drugi je strateški dokument Vlade koji je donet u cilju rešavanja tog problema, a koji će obezbediti sveobuhvatan odgovor društva na trgovinu ljudima, u skladu sa novim izazovima, rizicima i pretnjama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Strategijom će se, kako navodi MUP, unaprediti sistem prevencije, pomoći i zaštite žrtava i suzbijanja trgovine ljudima, posebno žena i dece, do čega će se doći funkcionalnim povezivanjem i institucionalnom izgradnjom kapaciteta svih partnera.

Ovim dokumentom uspostavljeno je partnerstvo državnih organa i civilnog društva, kako na strateškom, tako i na operativnom nivou, uvedeni su programi obuke zaposlenih u ovim institucijama, predviđeni projekti vezani za obrazovanje i podizanje nivoa svesti mladih u cilju prepoznavanja složenosti problema i identifikacije i zaštite žrtava trgovine ljudima, napominje se u saopštenju.

Strategija je izrađena i u skladu sa aktuelnim politikama koje Evropska unija vodi na planu iskorenjivanja trgovine ljudima i migracija.

Akcioni plan za implementaciju ove Strategije u periodu od 2017. do 2018. godine njen je sastavni deo.

Izvor: RTV, 04.08.2017.