Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: Razmatrani modeli ublažavanja negativnih posledica epidemije koronavirusa na privredu, poslodavce i zaposlene


Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) razgovarano je o mogućim modelima ublažavanja negativnih posledica epidemije koronavirusa na privredu, poslodavce i zaposlene. Pomoć države od 5,1 milijardu evra namenjena privredi, a data u prva tri meseca epidemije bila je od ogromnog značaja, kažu članovi tog tela i dodaju da će slične finansijske injekcije u narednom periodu takođe biti neophodne....

Raspravljano je o tome kako sprečiti privredni pad i ublažiti posledice epidemije i kako zaposlene zaštititi od nesavesnih poslodavaca koji im, ili nisu u potpunosti isplaćivali minimalne zarade koje je obezbedila država, ili su im davali otkaze ugovora o radu, uprkos pomoći države.

"Apelujemo na sve političke institucije da se što pre konstituiše VRS, pre svega da bi ona radila ono što je zadatak vlade, da kreira i da inicira određene politike, a da onda na i mi na SES budemo uključeni u kreiranje tih politika", kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ministar za rad, Zoran Đorđević najavljuje da će kriznom štabu za pomoć privredi predložiti da se u njegov rad uključe i sindikati i poslodavci.

"Ja ću kao član tog kriznog štaba da predložim to da u daljem radu svakako učestvuju i naši socijalno-ekonomski partneri. Mislim da njihovi predlozi i dijalog ne mogu da škode, već naprotiv, mogu da koriste", ističe Đorđević.

Novi predsedavajući savetom kaže da u ovom trenutku praktično nema institucionalnih okvira da se utiče na kretanja u privredi, zbog čeda je brzo formiranje vlade nužno.

"Ljudi moraju da budu bezbedni, a ekonomija ne sme da stane. A, s kim ćemo to utvrditi sa stanovišta vlasti, sem ove tanke veze sa kriznim štabom i obećanja ministra Đorđevića da će poslodavce i sindikate na neki način uključiti. Svaki dan curi vreme", smatra Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Članovi saveta zamerili su predstavnicima Ministarstva finansija što ni ovoj sednici nisu prisustvovali. Na ovoj sednici trebalo je da sa njima, između ostalog, pokušaju da postignu dogovor u vezi sa isplatom troškova za prevoz zaposlenima.

Izvor: Vebsajt RTV, Radoslavka Žigić, 03.07.2020.
Naslov: Redakcija