Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: USVOJEN PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HIPOTECI, RATIFIKOVAN SPORAZUM O STATUSU SNAGA NATO


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 7. jula 2015. godine Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hipoteci, koje treba da dovedu do reafirmacije vansudskog postupka namirenja iz vrednosti dobijene prodajom hipotekovane nepokretnosti.

Izmene treba da dovedu do većeg stepena pravne i ekonomske sigurnosti učesnika u poslovima koji podrazumevaju uspostavljanje hipoteke, kao sredstva obezbeđenja potraživanja.

Izmene će omogućiti bolji položaj kreditora, zaštitu dužnika, ubrzavanje finansijske i privredne aktivnosti u zemlji i razradu i doradu jednog od klasičnih mehanizama građanskog prava.

Usvojenim izmenama se, pored ostalog, uređuje pitanje vansudske prodaje hipotekovane nepokretnosti, koja predviđa ili aukcijsku javnu prodaju ili prodaju nepokretnosti neposrednom pogodbom.

Predviđeno je da se nepokretnost, pre objavljivanja javnog poziva za održavanje aukcijske prodaje, može prodati neposrednom pogodbom, ali za vrednost koja ne može biti niža od 90 odsto procenjene vrednosti.

Među usvojenim izmenama je i da poverilac ima pravo da zahteva da mu dužnik pruži dodatno obezbeđenje sličnog stepena sigurnosti ako je zbog ponašanja, odnosno radnji vlasnika, vrednost predmeta hipoteke smanjena, a u slučaju da dužnik ne pruži dodatno obezbeđenje poverilac ima pravo da zahteva naplatu celog potraživanja iz vrednosti nepokretnosti bez odlaganja.

Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala je i Sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u "Partnerstvu za mir" o statusu njihovih snaga, sa dodatnim protokolima.

Sporazum, kako je u obrazloženju navedeno, obezbediće nesmetano funkcionisanje i podizanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije zajedničkim angažovanjem sa drugim potpisnicama tog sporazuma u multinacionalnim operacijama.

Osim toga, taj sporazum će doprineti i ispunjenju međunarodnih obaveza Srbije prema konceptu operativnih sposobnosti u cilju priprema sopstvenih snaga za aktivan doprinos jačanju evropske spoljne i bezbednosne politike.

Doprineće i dostizanju interoperatibilnosti Vojske Srbije za omogućavanje obuke jedinica stranih armija u bazi "Jug".

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.07.2015.