Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 7. JULA 2015. GODINE ODRżAN SASTANAK EKONOMSKOG KOKUSA NA TEMU "VAUčERIZACIJA OBRAZOVANJA"


Na 15. sastanku Ekonomskog kokusa, koji je održan 7. jula 2015. godine, nastavljena je diskusija na temu "Vaučerizacija obrazovanja" koju su na 13. sastanku Ekonomskog kokusa predstavili članovi Libertarijanskog kluba (LIBEK) Miloš Nikolić i Mihailo Gajić.

Kako su naveli članovi LIBEK-a, ideja vaučerizacije obrazovanja je da đaci, sa vaučerima koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, mogu samostalno da biraju u koju školu žele da se upišu. U cilju ravnomernog upisa u škole, bile bi organizovane upisne lutrije.

Ove ideje prostiču iz činjenice da broj đaka u školama u Srbiji opada, dok broj nastavnog kadra raste. Takođe, nastavnici nisu u mogućnosti da ostvare pun fond časova. Obrazovanje mora da bude efikasnije i što bolje povezano sa privredom, naveli su u svom obrazloženju predstavnici LIBEK-a.

Sastanku je prisustvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, koji je rekao da je najpre neophodno rešiti pitanje javno-privatnog partnerstva, kako bi sistem vaučerizacije obrazovanja moga da se sprovede. Ministar je naveo i da bi trebalo analizirati primere uporedne prakse, sa posebnim osvrtom na države u kojoj sistem vaučerizacije nije dao očekivane rezultate i ocenio da je potrebno izvršiti tržišno usmerenje obrazovanja u Srbiji.

Sastanku su, pored članova Kokusa, prisustvovali i predstavnici NALED-a i IRI-ja.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 07.07.2015.