Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA 13. JULA 2015. GODINE U BEOGRADU: REGULISANJE OBLASTI PROIZVODNJE, PROMETA I KONTROLE KVALITETA JAKIH ALKOHOLNIH PIćA, KAO I POSTUPAK REGISTRACIJE OZNAKE ZA JAKA ALKOHOLNA PIćA


Zbog važnosti koju proizvodnja jakih alkoholnih pića, prvenstveno rakija od voća, ima za razvoj poljoprivrede Republike Srbije, 13. jula 2015. godine u 12 časova, u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala IV na četvrtom spratu, biće organozovana javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima.

Novi Zakon, koji bi trebao na jedinstven način da reguliše oblast proizvodnje, prometa i kontrole kvaliteta jakih alkoholnih pića, kao i postupak registracije oznake za jaka alkoholna pića, predstaviće iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine: Nenad Katanić, pomoćnik ministra, Milan Ćuprić, šef Odseka za biljnu proizvodnju, Kolinda Hrehorović, rukovodilac Grupe za voćarstvo, povrtarstvo i alkoholna pića i Ana Lapčević, poljoprivredni inspektor.

Novi zakon predstavlja veliki korak ka usklađivanju proizvodnje jakih alkoholnih pića u Srbiji sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i ujedno omogućava fizičkim licima da kroz ugovorni odnos višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu.

Ovim Zakonom se u izvesnoj meri liberalizuje proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da uz relativno jednostavne uslove i male troškove voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju u kojoj proizvodnja rakije ima vekovnu tradiciju.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima sprovodiće se do 18. jula 2015. godine.

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici organa i organizacija, naučna i stručna javnost, kao i druge zainteresovane strane.

Učesnici u javnoj raspravi svoje primedbe, predloge i sugestije, u vreme trajanja javne rasprave, mogu dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, putem elektronske pošte na e-mail adresu: zakoni.rasprava@minpolj.gov.rs, ili na adresu: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nemanjina 22-26, Beograd.

Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima pogledati – ovde.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Beograda, 07.07.2015.