Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: DEFICIT U PRVOJ POLOVINI GODINE 26,4 MILIJARDE DINARA, ZBOG BOLJE NAPLATE PORESKIH I NEPORESKIH PRIHODA


Za prvih šest meseci 2015. godine ostvaren je deficit republičkog budžeta od 26,4 milijarde dinara, što je za gotovo 80 milijardi bolje u odnosu na plan koji je podržao MMF, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U prvoj polovini ove godine, kako je navedeno, rezultat je čak 100 milijardi dinara bolji od deficita koji je ostvaren u istom periodu 2014. godine, kada je minus u državnoj kasi iznosio 126 milijardi dinara.

"Ostvareni rezultat je nastao usled mera štednje koje Vlada Srbije dosledno sprovodi sa jedne strane, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline", navodi se u saopštenju.

Pojedinačno, kako piše, najveći doprinos ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija.

Ministarstvo je pozdravilo spremnost, razumevanje i podršku građana da doprinesu dugoročnoj finansijskoj stabilnosti i makro-ekonomskoj održivosti, kao i ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti.

Kako ističu, podaci se odnose isključivo na izvršenje direktnih budžetskih korisnika, s obzirom na to da podaci o sopstvenim prihodima indirektnih budžetskih korisnika (IBK) i iz njih finansiranih rashoda nisu raspoloživi u mesečnoj dinamici.

Podaci se, za prvu polovinu godine, odnose isključivo na republički budžet, dok će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za isti period biti raspoloživi u drugoj polovini jula 2015. godine, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 07.07.2015.