Zastava Bosne i Hercegovine

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA DRUŠTVA SUDIJA SRBIJE I UDRUŽENJA JAVNIH TUŽILACA


Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije učestvovala je na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obuci sudija i javnih tužilaca koju je organizovalo Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Posebna pažnja na konferenciji je bila posvećena upravo ulasku u pravosudnu profesiju prema modelima koji postoje u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Portugaliji i kako su te zemlje pristupile vrednovanju iskustva ljudi koji su već u pravosuđu, kao što su sudijski i javnotužilački pomoćnici, ili onih koji se već bave profesijama vezanim za pravo kao što su advokati.

Nina Nicović iz Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije kaže da je od neprocenjivog iskustva na konferenciji to što je još jednom potvrđeno da čak i u inostranim modelima pravosudnih centara, odnosno akademija, postoji apsolutna razlika između onih koji nikada nisu imali dodira sa pravosuđem i onih koji su već dugo u toj profesiji.

- Njima je u skladu sa tim pružena dodatna obuka koja je napravljena tako da na najefektivniji način zaokruži njihovo profesionalno iskustvo da bi bili izabrani za sudije i javne tužioce.

Tu smo našli ohrabrenje za rešenje koje je Asocijacija ponudila radnoj grupi Ministarstva pravde kojim bi se najzad priznalo veliko iskustvo u praksi koji imaju pomoćnici i koje je dragoceno u ovom trenutku za srpsko pravosuđe, jer će ohrabriti ljude da ostaju u sistemu i budu birani za sudije i javne tužioce - navodi Nicovićeva. 

Izvor: http://www.danas.rs, J. L.