Zastava Bosne i Hercegovine

DA LI SUDIJE SMEJU DA IMAJU DRUŠTVENE MREŽE?


Sudije mogu da imaju svoje profile na “Fejsbuku”, “Instagramu”, “Tviteru”, “Tiktoku” i drugim društvenim mrežama, ali moraju da vode računa o tome šta objavljuju i u kakve se diskusije upuštaju. Treba da budu oprezni čak i u komunikaciji “jedan na jedan” ili u zatvorenim grupama na “Viberu”, “Vocapu” i u porukama, jer sve može biti izvučeno iz konteksta i zloupotrebljeno.

Dovoljan je jedan “skrinšot” da sudija “osvane” u medijima ili da se o njegovoj dostojnosti raspravlja u Visokom savetu sudstva (VSS).

To je ukratko zaključak zanimljive diskusije koja je vođena na godišnjem savetovanju sudija prošle nedelje u Vrnjačkoj Banji, na temu “Etika sa posebnim osvrtom na ponašanje u korišćenju društvenih mreža”.

Većina prisutnih sudija u punoj sali podigla je ruku kada je nova predsednica VSS Zorana Delibašić pitala koliko njih smatra da sudije treba da imaju profile na društvenim mrežama. Kazala je da ona ima “Fejsbuk”, ali da strogo vodi računa šta se nalazi na njenom profilu i zato uglavnom objavljuje fotografije kućnog ljubimca.

Predsednica VSS je rekla da etika zahteva od čoveka razumne postupke. Najavila je diskusiju o tome da li sudija na društvenim mrežama sme da objavljuje političke stavove i komentariše svoj društveni položaj.

Predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović navela je da svaki sudija u našoj zemlji ima odgovornost za ukupno 2.563 sudije u Srbiji, jer predstavlja svakog od njih.

Ko nije spreman da snosi teret te odgovornosti onda ne treba da radi ovaj posao. Onog momenta kada konkurišete za sudiju – pomirili ste se sa tim da ćete biti u središtu javnosti. U svakoj situaciji, i kada odete u prodavnicu ili na neku zabavu, građani će možda upravo na osnovu vašeg ponašanja suditi celom pravosuđu. Vi ste u toj situaciji i u tom momentu oličenje pravosuđa – napomenula je Jasmina Vasović.

Građani koji su stranke u postupku pred sudom i o čijim sudbinama odlučuju sudije – ne smeju da posumnjaju u njihovu stručnost i nepristrasnost zbog objava na društvenim mrežama, ukazala je sudija Vukica Kužić iz Apelacionog suda u Novom Sadu, izborni član VSS-a.

Sudija može da ima društvene mreže, ali sudije su prihvatile da zbog svog posla imaju određena ograničenja i obaveze. Neko je izabrao da bude manekenka, pa i ona ima obavezu da bude uvek lepa i doterana, ali može nekritički i vrlo slobodno da izabere prijatelje na “Fejsbuku”. Mi moramo da gledamo tri koraka unapred i da dobro razmislimo pre nego što napravimo taj jedan klik. Naš prijatelj na “Fejsbuku” sutra može biti naša stranka u postupku, pa suprotna strana može da izrazi sumnju u našu nepristrasnost – rekla je sudija Vukica Kužić.

Više desetina sudija podiglo je ruku kada je postavljeno pitanje koliko njih ima profil na “Fejsbuku” i da li imaju više od hiljadu “prijatelja”.

Naša slika i ponašanje na društvenim mrežama mogu biti za nekoga neprihvatljivi. Postoje rizici da se podrije poverenje građana ako sudija u komentarima daje izjave bez provere činjenica i ako se izlaže verbalnim napadima komentatora. Kada neka diskusija na društvenoj mreži eskalira, a sudija je bio prisutan sa komentarima, najbolje je povući se, prekinuti diskusiju – ukazala je Mirjana Visentin iz Saveta Evrope.

Navodila je primere iz Španije i Francuske, gde su sudije bile vređane zbog objava na internetu, na primer zbog stava o legalizaciji droge. Jedan sudija u Crnoj Gori “podelio” je fotografije iz hotelskog bazena. Na ekranu u Vrnjačkoj Banji prikazane su objave portala sa naslovom: “Fotke golišavog sudije iz Kotora uzdrmale region.”

Postavilo se pitanje da li je primereno da se sudija hvali luksuznim životom i pritom objavljuje svoje slike u kupaćim gaćama.

Nije sporno da sudija ima pravo i da putuje i da se zabavlja, ali nije svejedno da li će fotografije sa tih zabava biti objavljene na društvenim mrežama. Prikazana je slika jedne preplanule žene u laganoj letnjoj haljini, a ispred nje je čovek koji kleči i ljubi joj stopalo. To možda i ne bi izazvalo naročitu pažnju da ta žena nije sudija u Italiji, a čovek advokat. Nije objašnjeno ko je objavio fotografiju na društvenoj mreži, ali je neko očigledno napravio “skrinšot” i poslao medijima.

Navedeni su i primeri sudija u nekim zemljama koji su razmenjivali seksualne poruke, pa se postavilo pitanje da li na taj način sudija vodi privatni život ili koristi svoj društveni položaj. Jedan sudija se dopisivao sa maloletnicom, a drugi je iz svoje kancelarije tokom radnog vremena razmenjivao seksualne poruke i fotografije sa ženom koju je upoznao na suđenju.

Neki su za vreme suđenja “tvitovali”. Pisali su o suđenju koje je upravo u toku, komentarisali ponašanje svedoka i “obrazlagali” presude koje su upravo doneli. Tako je jedan sudija napisao na “Tviteru” da čovek mora da se brani kada ga žena udari i da je oslobodio muškarca optuženog za nasilje u porodici.

Predsednik Etičkog odbora VSS Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji, rekao je da ovaj odbor još nije imao slučajeve kršenja etičkog kodeksa na društvenim mrežama.

Sudije odlučuju o pravima i obavezama drugih, a njihove odluke ne podležu kontroli druge dve grane vlasti. Sve to ukazuje na značaj ponašanja sudije, za koje moraju da važe stroža pravila u odnosu na druge građane. Njima zakon zabranjuje da budu članovi političkih stranaka i da budu politički aktivni, ali i ono što sudijama nije zabranjeno ne oslobađa ih nekih moralnih dilema. Treba da se zapitamo da li je u redu nešto što radimo iako nije zabranjeno – naglasio je Hadžiomerović.

Objasnio je da Etički odbor nema zakonsko ovlašćenje da utvrđuje činjenice i izvodi dokaze, na primer o tome da li je sudija bio pijan kada je sudio. Etički kodeks sudija ("Sl. glasnik RS", br. 96/2010 i 90/2021) propisuje poželjno ponašanje, ali ne mora svako kršenje kodeksa da znači da neko treba da bude razrešen sudijske funkcije. Smatra da pravila treba da budu precizirana novim pravilnikom VSS-a, jer Etički odbor donosi samo načelna mišljenja, ali ne i odluke.

Nije dovoljno da sudija zna da je pošten, već je potrebno da to znaju i građani i da sudija ne dovodi u sumnju svoje poštenje. Kada sam ispred sudnice video svoju komšinicu, prišao sam, javio se i pitao kako je, a onda sam shvatio da u hodniku stoji čovek koji je protiv nje podneo tužbu za uvredu, pa sam i njemu prišao i pitao ga kako je, iako ga ne poznajem – ispričao je sudija Hadžiomerović.

Sudija Snežana Bjelogrlić iz Osnovnog suda u Ivanjici, koja je izborni član VSS-a, ukazala je sudijama da mogu sebe dovesti u problem objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama, jer to i Visokom savetu može da “zadaje mnogo glavobolje” kada ocenjuje dostojnost prilikom izbora na sudijsku funkciju.

Ovo je šira priča o slobodi izražavanja sudija. Bilo bi dobro da i preko “Vibera” pazite šta i kako pišete, jer to uvek može da se zloupotrebi. Sudija je dužan da se u svakoj prilici ponaša shodno Etičkom kodeksu – napomenula je Snežana Bjelogrlić.

Navela je primer iz inostranstva, kada je jedna sudija napisala na “Fejsbuku” nešto loše o premijeru, koji je protiv nje pokrenuo postupak pred Etičkim odborom.

Jedan mladi sudija upitao je tokom diskusije da li sudije smeju da učestvuju na ekološkim protestima i protestima protiv nasilja. Odgovori su bili različiti – sudija ne sme biti na političkim skupovima, ali ako je reč o protestima protiv nasilja povodom masovnih ubistava, femicida ili vršnjačkog nasilja, onda je to u redu. Međutim, ako se na protestu pojavljuju partijske zastave i obeležja, onda nije primereno da takvom skupu prisustvuje sudija.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 05.06.2023.
Naslov: Redakcija