Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Registar je aktivan šest meseci i objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija. U ovom trenutku građanima je omogućeno da vide svoje podatke preko Portala elektronske uprave i da signaliziraju ukoliko neki od njih nije tačan


Poslednjih šest meseci aktivan je Centralni registar stanovništva. Možda vam se čini da to sa vama nema dodirnih tačaka, ali nije tako. Taj registar omogućava brže i efikasnije obavljanje administrativnih poslova. Jedan je od četiri osnovna registra na kojima se zasniva razvoj savremene elektronske uprave. Svi lični podaci građana sada se nalaze na jednom mestu.

Svakom građaninu, od Beograda do Babušnice, Centralni registar stanovništva život čini jednostavnijim. Objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija, pa se lakše prikupljaju dokumenta za, primera radi, odlazak u penziju ili upis u školu.

Na istom mestu je provera validnosti ličnih podataka, poreskih obaveza, evidencija socijalnog osiguranja, podaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, katastra ili lokalne administracije.

Direktor Kancelarije za Informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da su, dok nije postojao Centralni registar stanovništva, građani podatke prikupljali u pet različitih institucija.

"Sada su ti podaci svi na jednom mestu, što je neverovatno bitno i za same građane, ali i za razvoj savremene elektronske uprave. U ovom trenutku građanima je omogućeno da vide svoje podatke u Centralnom registru stanovništva preko Portala elektronske uprave i da signaliziraju ukoliko vide da neki od tih podataka nije tačan", naveo je Jovanović.

Za resorno ministarstvo ovaj registar je alat kojim državna uprava omogućava građanima brže i jeftinije administrativne procedure.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović rekla je da prvi put u Srbiji građani neće imati potrebu da gube svoje vreme i novac, prikupljajući različite potvrde i dokumenta, već će državni službenici to raditi za njih jednostavnim uvidom u savremeni informacioni sistem.

"Prilikom razvoja Centralnog registra mi smo primenili najmodernije tehnologije zaštite podataka od bilo kakve vrste zloupotrebe i neovlašćenog pristupa", navela je Obradovićeva.

Da biste pristupili registru neophodno je da se bezbedno prijavite preko portala e-Uprave, kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, ili da svoj identitet potvrdite mobilnim telefonom.

"Tada će se pojaviti opcija pregleda ovih podataka i građani na jednostavan način pristupaju svim ovim podacima iz trinaest različitih registara. Ali mnogo je bitnije da tim podacima sada polako kreću da pristupaju i državne institucije, tako da uvek imaju ažurne podatke o građanima, što će nam omogućiti razvoj naprednih usluga elektronske uprave", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pravi primer za to je skoro donet Zakon o socijalnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 14/2021), koji će se u potpunosti osloniti na Centralni registar stanovništva, gde ćemo prvi put u tom segmentu socijalne zaštite imati sve podatke o svim davanjima i mnogo pravedniji sistem socijalnih davanja.

Svi podaci Centralnog registra stanovništva čuvaju se u Državnom data centru u skladu sa svim tehničkim i bezbednosnim standardima. Registar je deo celokupnog procesa reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

Izvor: Vebsajt RTS, Ruža Jeremić Turodić, 03.06.2021.
Naslov: Redakcija