Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU: Brisaće se odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim, dok će odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojati samo kao mogućnost, a ne kao obaveza. Odredbe budućeg Zakona neće važiti retroaktivno


Da javna rasprava nije formalnost, pokazalo se na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. Bilo je proteklih nedelja i protesta advokata i sporazuma sa Ministarstvom pravde, do najnovijeg zahteva da se Zakon povuče iz rasprave, ostavke predsednika najveće, Advokatske komore Beograda. Nakon skupštine Komore, advokati zastupnici različitih stavova o Zakonu potukli su se u obližnjem kafiću.

Oko 200.000 tužbi građana je protiv banaka - skoro paralisano pravosuđe. Samo u Trećem osnovnom sudu u Beogradu čine skoro 80 odsto svih predmeta, po 4.000 po sudiji.

Izmena Zakona o parničnom postupku koja bi to rešila, za njih je najznačajniji proces u pravosuđu - omogućila bi da se ti sporovi vode svuda po Srbiji, a ne samo u Beogradu i Novom Sadu gde su sedišta banaka.

"Za poslednja tri meseca dobili smo po 800 predmeta. Prosto, fizički više nije moguće izdržati, i mi smo u situaciji sada da naredna ročišta zakazujemo za šest meseci do godinu dana. Mislim da je potpuno jasno koliko je važno da se donese novi zakon i da se mesna nadležnost izmesti na teritoriju cele Srbije", kaže Jelena Gajić iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Zbog toga što tužbu ne mogu da podnesu u mestu u kojem žive, građani putujući u Beograd, imaju dodatne izdatke.

Visina taksi koje građani plaćaju se ne menja, tvrde u Udruženju sudija i tužilaca. Ono što je bilo sporno u novom propisu - da ako se taksa ne plati pre nego što se uđe u postupak, tužba se smatra povučenom, izbačeno je posle protesta advokata u Kragujevcu i sporazuma koji su potpisali sa ministarkom pravde.

Advokatima je bilo važno i da se ukine obaveza da koriste elektronsku aplikaciju i tako podnose žalbe.

"Ono što je važno sa tom aplikacijom jeste da ona mora da radi besprekorno. U pravu su vam rokovi jako definisani i ako ih propustite trpite štetu i posledice. I sad zamislite situaciju kada vam ističe rok za žalbu, vi učitavate, a aplikacija ne radi", kaže Mihailo Pavlović, advokat.

Međutim, nisu se svim advokatima dopale dogovorene promene. Beogradski advokati traže da se Zakon potpuno povuče, a javna rasprava prekine. Da bi se to sprečilo, predsednik njihove komore Jugoslav Tintor podneo je ostavku.

Izvor: Vebsajt RTS, Ruža Jeremić Turudić, 06.06.2021.
Naslov: Redakcija