Zastava Bosne i Hercegovine

KOVID 19 UVRSTITI NA LISTU PROFESIONALNIH OBOLJENJA


Sve je više dokaza da je kovid 19 sistemska bolest koja napada sve organe i sva tkiva, a zna se da na nekim organima ostavlja trajne posledice, pa zbog toga treba da bude profesionalno oboljenje, izjavio je Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Inicijativa da se kovid 19, kao u Hrvatskoj, uvrsti na listu profesionalnih oboljenja, zatražena je u sredu na okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Želimo da ukažemo da je kovid oboljenje koje može da se utvrdi kao profesionalno za zdravstvenu i delatnost socijalne zaštite. Tako bi se zaposleni osećali sigurnije, jer bi imali adekvatnu nadoknadu koja bi važila i dalje, a ne samo za vreme koje je ugovoreno sa Ministarstvom zdravlja, a to bi svakako imalo uticaja i na dalji radni staž zaposlenih - rekao je on.

Profesor Medicinskog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat, ocenio je da kovid kod pojedinih zaposlenih jeste profesionalno oboljenje. Srbija nema podatke, ali prema evropskim podacima, rizik za obolevanje je znatno veći za zdravstvene radnike, nego za stanovništvo.

- U Engleskoj je rizik 3,3 puta veći za zdravstvene radnike nego za stanovništvo, a u Belgiji oko 2,5 puta - rekao je on. - Praksa je različita, pa ga neke zemlje tretiraju kao profesionalno oboljenje, a druge kao povredu na radu.

Kako su neki ljudi umrli od kovida postavlja se i pitanje, dodao je on, nasleđivanja njihovih penzija.

- Ni broj zaposlenih u privatnom zdravstvenom sektoru nije zanemarljiv, a oni nisu imali nadoknadu u slučaju bolovanja od 100 odsto, tako da bi tu možda moglo da se otvori pitanje naknada - rekao je prof. Bulat. - Za ostale sektore, osim zdravstva, vrlo teško je dokazati da je kovid profesionalno oboljenje.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 03.06.2021.
Naslov: Redakcija