Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Predlog za promenu Ustava RS u oblasti pravosuđa


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u danu za glasanje Predlog za promenu Ustava Republike Srbije.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, obrazlažući Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, da je to veoma važna tema i jedan od tri ključna prioriteta Vlade.

Brnabić je, obrazlažući ovaj predlog na četvrtoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u dvanaestom sazivu, ukazala na to da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i da one danas daju rezultate.

Ona je istakla da se reforme ne sprovode samo radi evropskih integracija, već pre svega u cilju poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, zbog čega je važno ojačati vladavinu prava, napomenuvši da su jedna od najvažnijih karika u tome izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Premijerka je podsetila na to da je javna rasprava o Predlogu za promenu Ustava trajala 18 meseci, pri čemu je izrazila nadu da će Skupština, koja je insistirala da se nađe minimalni zajednički imenitelj kako bi se postigao što veći društveni konsenzus, postići takav dogovor i da će se tako ući u referendum.

Prema njenoj oceni, Srbija je danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre recimo 10 godina i koliko je postavila visoko standarde u oblasti promene Ustava.

Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama Ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan, predočila je predsednica Vlade.

Kako je naglasila, sada, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Brnabić je izrazila zahvalnost poslanicima na tome što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Ona je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

Premijerka je ukazala i na rezultate u oblasti bezbednosti novinara, napomenuvši da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara sa kojom se jednom mesečno sastaje.

Bezbednost i zaštita medija su meni važni, jednom mesečno se sastajem sa tom grupom da vidim kakav je napredak napravljen i šta Vlada može da učini, rekla je Brnabić.

Ona je, govoreći o ljudskim pravima, podsetila na to da su usvojeni Strategija za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, naglasivši da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Sednici su prisustvovale i ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Vlade i Narodne skupštine, 07.06.2021.
Naslov: Redakcija