Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Digitalizacija i kvalitet umesto najniže cene kao kriterijum dobijanje posla


Vlada Republike Srbije planira izmene Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015) kako bi ta oblast bila usklađena sa regulativom Evropske unije, najavljuju iz Ministarstva finansija. Javne nabavke su deo Poglavlja 5 pregovaračkog proseca pristupanja Uniji, a deo je Akcionog plana i strategije za javne nabavke. Na tom putu pomoći će nam Nordijska poslovna alijansa u našoj zemlji, čija je najvažnija preporuka - kvalitet javne ponude često je važniji od najniže cene.

Zakon imamo skoro deceniju i po ali će i on uskoro na remont. Digitalizacija i kvalitet umesto najniže cene kao kriterijum dobijanje posla samo su neke od novina koje se očekuju. Njih posebno priželjkuju investitori iz nordijskih zemalja.

Predložena je potpuna digitalizacija procesa u okviru već postojećeg portala i pomeranje limita za minimum ponude na milion i po dinara i tu, kažu, stvari idu nabolje.

"Da, limit je pomeren i to će ubrzati proces javnih nabavki. Oni što je nama bitno jeste da ne moramo svaki put da ulazimo u sertifikaciju dobavljača usluga, da svaki put dokazujemo ko smo, šta smo, da svaki put zadovoljavamo uslove, tako da bi jedna centralna kvalifikovana baza zadovoljila naše uslove", kaže Ivan Stojanović, direktor Sektora za poslovne korisnike.

Učesnici na tenderu često vide da se uslovi ponude na tenderu često prave prema favorizovanom ponuđaču. Kažu da ponekad upute žalbu, a ponekad na takav tender i ne izađu.

"Mi želimo da zagovaramo ideju da sve javne nabavke u Srbiji gledaju najisplativiju cenu ne samo na početku procesa već do kraja ciklusa razmišljajući dugoročno što nordijske zemlje rade, verujući da možemo sada napravimo dugoročan dolazak nekih nordijskih kompanija koje ovde mogu da investiraju", napominje Andreja Pavlović, direktor Nordijske poslovne alijanse.

I naši privrednici žele više transparentnosti i nižu cenu. Takođe potpune ponude da se objave na portalu.

"Kod nas u Srbiji je 1,8 ponuđača po javnoj nabavci što je mizerno malo. Mi smo skoro bili u Sloveniji tamo je osam ponuđača po javnoj nabavci. Znači tamo privreda veruje nekoj javnoj nabavci znači da nije nameštena", smatra Jelena Bojović, direktora tima za regulatornu reformu NALEDA.

Danska je zemlja čiji su građani najoptimističniji na svetu. Sada je to Finska, a njihova valuta u svakom trenutku se kontroliše jer čak 40 odsto svih nabavki prođe kroz javne tendere. To nordijske diplomate žele i nama.

"Ne treba podsećati da nordijske zemlje snažno podržavaju vaš put u članstvu u Uniji. Ali tamo je posebno osetljiva kontrola javnih nabavki i kako se troši svaki budžetski evro. To želimo i ovde jer se novac kroz ispravne javne nabavke troši mnogo racionalnije i efikasnije pre svega u korist građana. To se posebno odnosi na javni sektor bilo opština ili preduzeća a mi bi rado pomogli preko naših eksperata", kaže Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji.

Da li je fer poslovanje stvar političke volje ili poštovanja zakona. Sve jedno budžetski novac je dragocen teško naplaćen i šteta bi bilo da se neko bogati na tuđi račun. Eksperti kažu da naš sistem još propušta stotine miliona evra kroz nepravilnosti, jer nerealno niska cena na tenderu ne znači i najbolju ponudu već najavu aneksa ugovora i razvlačenje posla.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Stojev, 07.06.2018.
Naslov: Redakcija