Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE RAZMATRA DOKLE JE SRBIJA STIGLA U IZVRŠENJU PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA "ZORICA JOVANOVIĆ PROTIV SRBIJE": Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji


Komitet ministara Saveta Evrope razmatra na sastanku od 5. do 7. juna u Strazburu dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o "nestalim bebama".

Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, zaključeno je u martu, na prošlom sastanku Komiteta ministara.

Komitet ministara je tada konstatovao da su srpske vlasti izmenile nacrt zakona nakon konsultacija s roditeljima nestalih beba koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje.

Poslednje obaveštenje koje su srpske vlasti poslale Savetu Evrope o tome dokle se stiglo sa izvršenjem presude bilo je uveravanje da će poseban zakon o nestalim bebama biti usvojen do juna.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Izvor: Vebsajt N1, 06.06.2018.
Naslov: Redakcija