Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INDEKS NELEGALNE TRGOVINE: Srbija 57. među 84 zemlje


Srbija je po objavljenom Globalnom izveštaju o indeksu nelegalne trgovine, na 57. mestu među 84 zemlje, saopštila je Američka privredna komora u Srbiji.

Izveštaj o rangiranju 84 zemlje po indeksu nelegalne trgovine, objavio je u Briselu "The Economist Intelligence Unit" (EIU), svetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje unutar grupacije "Ekonomist".

Zemlje, među kojima su prvi put i one iz balkanskog regiona, izabrane su tako da daju što reprezentativniji pregled situacije na svetskom nivou, imajući u vidu različitosti geografskih područja, broja stanovnika i nivoa razvoja. Tako je Crna Gora na 63, a BiH na 74. mestu spiska.

Posmatrane su četiri kategorije: angažovanje vlade, carinsko okruženje, trgovina i transparentnost, i ponuda i potražnja, a svaka kategorija obuhvata između dva i pet indikatora. Rezultati izveštaja biće detaljno predstavljeni 20. juna u Beogradu, na konferenciji Američke privredna komora u Srbiji "Nelegalna trgovina i siva ekonomija - međunarodna i lokalna perspektiva".

Na konferenciji će se razgovarati o ključnim izazovima i narednim koracima u suzbijanju nelegalne trgovine i sive ekonomije u Srbiji i na Balkanu, u cilju stvaranja povoljnije poslovne klime.

Izvor: Vebsajt N1, 07.06.2018.