Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 3 odsto


Na odranoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0%.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Očekuje se da će se inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu od 1,1% međugodišnje, postepeno kretati ka cilju, ali da će do kraja ove godine ostati bliže donjoj granici cilja. Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od 3,0% očekuje se u drugoj polovini 2019, pre svega po osnovu očekivanog rasta tražnje. Da će inflacija u narednoj godini dana biti ispod centralne vrednosti cilja, očekuju i finansijski sektor (2,5%) i privreda (2,7%). Za dve godine unapred, finansijski sektor, kao i Narodna banka Srbije, očekuje da će inflacija biti na cilju od 3,0%, dok privreda smatra da će biti blizu cilja (2,8%).

Izvršni odbor je konstatovao da su se u ovoj godini ubrzali kreditna aktivnost i privredni rast. Ocenjeno je da je privredni rast u najvećoj meri vođen investicijama, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Izvršni odbor je imao u vidu da neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, koja je od sredine prošle godine znatnije povećana. Ipak, prema fjučersima i ocenama relevantnih međunarodnih institucija, ne očekuje se dalji rast cene nafte na svetskom tržištu, već njena stabilizacija do kraja godine, a zatim i pad tokom 2019. Neizvesnost je prisutna i po osnovu promenljivog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i uticaja vremenskih uslova na domaću proizvodnju i cene voća i povrća. Takođe, inflacija u zoni evra, našem najznačajnijem trgovinskom partneru, povećana je u maju na 1,9%. Međutim, procenjuje se da je rast inflacije u zoni evra privremen i posledica je viših cena energenata, dok se njen trajniji povratak na cilj očekuje u narednim godinama. Opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna i zbog različitih monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, i neizvesnosti u pogledu dinamike njihove normalizacije u narednom periodu. Pored toga, neizvesnost na međunarodnim tržištima posledica je i geopolitičkih tenzija. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim kretanjima i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. jula 2018.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 07.06.2018.
Naslov: Redakcija