Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O POSTAVLJANJU BAŠTE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA: Postavljeni suncobrani mogu biti samo beli, bež ili crni, i to bez reklamnih obeležja


Sa dolaskom toplih dana, ugostitelji u prestonici otvorili su letnje bašte. Prema gradskoj Odluci o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji Grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 11/2014, 25/2014 - ispr., 34/2014, 2/2015, 29/2015 i 63/2016 - dalje: Odluka), u pešačkim zonama mobilijar mora biti uniformisan - bež, beli ili crn, bez reklama.

- Veliki broj zatvorenih bašti lociranih na Cvetnom trgu, u pešačkoj zoni na Dorćolu i u ulici Kraljice Marije posle više od decenije zamenjen je prikladnim baštama. Donekle imamo sprovedenu Odluku iz 2014. o uvođenju reda u tom segmentu. Ono što je evidentno jeste da pojedinci ne poštuju tu Odluku. Zbog bojazni od inspekcije i kazne savijaju reklame na senilima, kako ne bi bile vidljive izdaleka, i sve izgleda još ružnije - kaže gradski arhitekta Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti tim povodom najavljuju sveobuhvatnu kampanju u narednom periodu, a vlasnicima ugostiteljskih objekata koji ne poštuju propise prete drakonske kazne.

- Po Odluci, na senilima nisu dozvoljene nikakve reklame. Pogledajte, recimo, Ljubljanu ili druge gradove koji znaju kako da uvedu red. Beograd, nažalost, dugo nije pratio taj trend - ističe Folić.

Ukoliko ugostiteljski objekat nije u pešačkoj zoni, reklame na senilima su dozvoljene.

- Vlasnici ugostiteljskih objekata, ukoliko bašta nije postavljena na površini pešačke zone i na javnoj površini prostorne kulturno-istorijske celine, mogu na elementima bašte isticati oglasne poruke, u skladu sa odredbama člana 21 Odluke - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Propisi o uniformisanim suncobranima su deo nove politike uređenja prestonice, u koju spada i uređenje javnih površina, trgova, urbanih džepova, postavljanje novog zelenila, klupa...

- Neophodno je da svi prate taj trend i da nema povlašćenih. Recimo, na Cvetnom trgu sve je kako treba. Beton hala je takođe primer gde su tende uniformisane i možda je baš zbog toga jedan od najlepših ugostiteljskih mesta u gradu. Ali, na primer, u Kralja Petra ili u Đure Jakšića pojedinci ne poštuju propise. Grad će izvršiti pritisak da se red uvede svuda i da prestonica bude rame uz rame sa evropskim metropolama.

Odredbama gradske Odluke propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara za pravno lice, 60.000 dinara za preduzetnika i 10.000 dinara za odgovorno lice ukoliko se sredstvo za oglašavanje postavi bez odobrenja. Za navedene prekršaje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje nalog u skladu sa zakonom.

Da bude kvalitetnije mesto za život građana, ali i atraktivna turistička destinacija, čime ćemo podići i nivo kvaliteta života - objašnjava gradski arhitekta.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 06.06.2018.
Naslov: Redakcija