Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA: Vlasnici vozila kojima ove godine ističe saobraćajna dozvola mogu dobiti besplatnu potvrdu MUP-a na dve godine, platiti 1.314 dinara za dvogodišnju privremenu dozvolu ili uzeti potpuno nove tablice koje će važiti narednih devet godina


Kome 2018. godine ističu tablice sa spornim slovima (Č,Ć,Š,Ž,Đ,Y ili W) nema drugog izbora nego da menja registarske oznake, a to košta 3.707 dinara, i dozvola će im važiti u narednih devet godina. Dakle, za njih ne postoji mogućnost da produže dozvolu na dve godine, pa ni da izvade besplatnu potvrdu MUP-a ili privremenu dozvolu od 1.314 dinara.

Vlasnici vozila kojima ove godine ističe saobraćajna dozvola mogu ovaj dokument da produže na tri načina:

  • tako što će besplatno izvaditi potvrdu MUP-a na dve godine,
  • platiti 1.314 dinara za privremenu, dvogodišnju dozvolu, ili
  • za 3.707 dinara promeniti tablice, koje će potom važiti narednih devet godina.

Ovu trilemu imaju svi vlasnici vozila kojima ističu registarske oznake sa slovima bez kvačica. Dakle, oni koji nemaju na tablicama sporna slova: Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W. Novina je da će oni moći da izvade privremenu saobraćajnu dozvolu koja važi dve godine i to košta 1.314 dinara. Ova mogućnost uvedena je pošto su se pojavile informacije da su policije Crne Gore i Mađarske vraćale sa granica vlasnike vozila koji su imali besplatnu potvrdu MUP-a Srbije na srpskom i engleskom jeziku o produženju saobraćajne dozvole sa sedam na devet godina.

Ipak, u MUP-u Crne Gore demantovali su da je iko iz Srbije vraćen sa granice zbog potvrde.

- Povodom ponovnog plasiranja netačnih navoda da se u Crnu Goru ne može ući sa potvrdom o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, obaveštavamo vas da to nije tačno. Uprava policije MUP-a Crne Gore je u aprilu više puta to zvanično i demantovala. Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, kada upravljaju vozilom, uz prezentovanje potvrde o produženju roka važenja saobraćajne dozvole sa sedam na devet godina. Uz to se prezentuju, naravno, i lična karta ili pasoš i vozačka dozvola - kažu u MUP-u Crne Gore.

U MUP-u Srbije ističu da su poslali zvaničan dopis svim ministarstvima u okruženju da uvaže potvrdu o produženju dozvole vlasnicima vozila iz Srbije i dodaju da nisu imali zvanične informacije da je iko vraćen. U MUP-u Hrvatske istakli su da im je stigao dopis iz Srbije sa molbom da uvaže potvrdu o produženju saobraćajne dozvole i da oni to i čine.

Podsećanja radi, izdavanje novih saobraćajnih dozvola na osnovu Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 69/2010, 101/2010, 53/2011, 22/2012, 121/2012, 42/2014, 108/2014, 65/2015, 95/2015 i 71/2017) počelo je 2011. godine tako da mnogima ove godine taj dokument ističe. Međutim, Pravilnik je izmenjen, pa vlasnici vozila kojima ističe dozvola mogu da dobiju besplatnu potvrdu MUP-a na srpskom i engleskom jeziku da im je ovaj dokument produžen na još dve godine.

Konačno, oni koji ne žele da produže saobraćajnu dozvolu samo na dve godine, već na još devet godina, a imaju tablice sa regularnim slovima, odnosno bez kvačica, mogu to da učine tako što će promeniti registarske oznake i platiti za to 3.707 dinara.

Kome 2018. godine ističu tablice sa spornim slovima (Č,Ć,Š,Ž,Đ,Y ili W) nema drugog izbora nego da menja registarske oznake, a to košta 3.707 dinara, i dozvola će im važiti u narednih devet godina. Dakle, za njih ne postoji mogućnost da produže dozvolu na dve godine, pa ni da izvade besplatnu potvrdu MUP-a ili privremenu dozvolu od 1.314 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Marko Tašković, 06.06.2018.
Naslov: Redakcija