Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Počela implementacija informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode. Umreženo je 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji


Od početka juna 2017. godine, službenik u policijskoj stanici može na "dva klika" da pristupi podacima iz matične knjige venčanih za osobu koja, na primer, zbog promene prezimena posle sklapanja braka želi da zameni lična dokumenta. To je samo jedna od prednosti koju je omogućio novi informacioni sistem u javnoj upravi.

Građani više ne moraju da rade poslove "poštara" koji raznosi dokumenta od kancelarije do kancelarije javne uprave, već je to posao državnih službenika. Kako obećavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, oni će to raditi efikasnije i za kraće vreme.

- Nedavno je počelo uvođenje informacionog sistema eZUP, što zaposlenima u javnoj upravi omogućava brzo i jednostavno pristupanje podacima potrebnim za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode - kažu nadležni. - To omogućava doslednu primenu principa da organi uprave nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavljaju sami. Prošle godine država je samo iz matičnih knjiga izdala više od tri miliona izvoda, a eZUP će eliminisati potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja.

U prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji - matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

- Država se okreće ka građanima kroz brži i efikasniji rad organa uprave, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou - rekla je Ana Brnabić.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 06.06.2017.
Naslov: Redakcija