Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je prvu pravosnažnu presudu u korist uzbunjivača. Utvrđeno je da je novosadska uprava za inspekcijske poslove izvršila štetnu radnju prema uzbunjivaču koji je ukazao na malverzacije u komunalnoj inspekciji prilikom naplate parkinga


Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je prvu pravosnažnu presudu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014), utvrdivši da je novosadska uprava za inspekcijske poslove izvršila štetnu radnju prema uzbunjivaču M.B. koja je ukazala na malverzacije u komunalnoj inspekciji prilikom naplate parkinga.

U presudi se konstatuje da je uzbunjivač M.B. bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema tužilji i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije. Sud je takođe utvrdio da je Grad Novi Sad povredio čast i ugled uzbunjivača M.B. zbog čega će morati da joj isplati 100.000 dinara, a tuženom je naloženo i da presudu o svom trošku objavi u listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka koji izlazi na celoj teritoriji države.

Ovu pravosnažnu presudu Apelacioni sud je doneo na sednici veća 22. maja 2017. godine, a M.B. ju je primila 5. juna 2017. godine, tačno na drugu godišnjicu početka primene Zakona.

Postupak koji je M.B. vodila trajao je oko dve godine, što je za prilike u srpskom pravosuđu izuzetno efikasno.

Izvor: Vebsajt Pištaljka, N. Grujić, 06.06.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija