Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: MLEKARI TRAżE DA SE VAżENJE PRELEVMANA NA UVOZ MLEKA I MLEčNIH PROIZVODA IZ ZEMALJA EU PRODUżI I NAKON 30. JUNA 2016. GODINE


Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže zaštitne mere – prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja Evropske unije i nakon 30. juna 2016. godine, kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka.

Jedinstven stav mlekarske industrije, da je neophodno zadržati postojeći režim zaštitnih mera, dogovoren je na sednici Grupacije mlekarske industrije Privredne komore Srbije (PKS), koja okuplja vodeće proizvođače i prerađivače mleka u Srbiji, saopšteno je iz PKS.

Gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije, stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto.

Rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji, ocenili su predstavnici domaće mlekarske industrije.

Sednici Grupacije mlekarske industrije prisustvovali su i predstavnici Grupacije za stočarsku proizvodnju, koji se bave govedarstvom. Kako je istaknuto, stočarstvo u Srbiji je zasnovano na malim i srednjim gazdinstvima koja su vlasnici dve trećine uslovnih grla stoke.

Udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje iznosi oko 33,1 odsto, što je veoma malo s obzirom na raspoložive zemljišne površine. Smanjenje stočnog fonda utiče i na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko. Negativan efekat, osim manjka radne snage, ogleda se i u padu broja stanovnika i nepovoljnom prirodnom priraštaju u tim regionima, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.07.2016.
Naslov: Redakcija