Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

TREćI NACRT AKCIONOG PLANA ZA POGLAVLJE 23 PREDVIđA DA NOVI USTAV RS BUDE USVOJEN TOKOM POSLEDNJA TRI MESECA 2017. GODINE: USTAVNE IZMENE U CILJU NEZAVISNOSTI PRAVOSUđA, ULOGE PRAVOSUDNE AKADEMIJE I ZAšTITE PODATAKA


Ministarstvo pravde Srbije daje predloge za izmenu Ustava, kako bi se ostvarili ciljevi u evropskim integracijama, u oblastima obuhvaćenim poglavljem 23, saopštio je pomoćnik ministra pravde, Čedomir Backović.

Treći nacrt Akcionog plana za poglavlje 23 predviđa da novi Ustav Srbije bude usvojen tokom poslednja tri meseca 2017. godine i da će to iz budžeta biti izdvojeno 560.543 evra, bez troškova referenduma.

Kako se navodi u nacrtu, poslednja tri meseca 2015. godine ovlašćeni predlagač, odnosno najmanje trećina poslanika iniciraće promene Ustava i usvajanje predloga za promenu Ustava. Nakon toga, sledi izrada radnog teksta Ustava i javna rasprava, a potom Vlada predlog Ustava upućuje na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Predviđeni rok za tu aktivnost je treći kvartal 2016. godine. Posle usvajanja Ustava u Skupštini Srbije, sledi donošenje Ustavnog zakona.

Pravosudni zakoni potom treba da usklade sa novim Ustavom, a rok za to je četvrti kvartal 2018. godine, navodi se u nacrtu.

Backović je rekao da se ključne izmene Ustava iz domena poglavlja 23, koje su predložene nacrtom akcionog plana za to poglavlje, odnose na nezavisnost pravosuđa.

"Suština ustavnih izmena odnosi se na ustavnu osnovu za imenovanje, karijeru i odgovornost sudija i tužilaca tako da se omogući uspostavljanje maksimalne nezavisnosti nosilaca pravosudnih funkcija u tim domenima", rekao je Backović, koji obavlja i funkciju šefa pregovaračke grupe za poglavlje 23 u pregovorima o članstvu u EU.

Dodao je da su uz to moguće i izmene Ustava u oblastima obuhvaćenim poglavljem 23, poput zaštite podataka ili uloge Pravosudne akademije.

On je rekao da je nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23, predviđeno da se do kraja godine pripremi akcioni plan za unapređenje položaja nacionalnih manjina i dodao da se na tome radi.

On je dodao da Evropska komisija šalje akcioni plan, pošto ga prihvati, na razmatranje i eventualne primedbe u Komitet za proširenje Saveta EU (COELA) koji čine predstavnici članica EU. Ukoliko se članice slože sa Komisijom ili prihvate plan pošto se uvaže njihove primedbe, taj dokument će biti prihvaćen kao dovoljan za otvaranje poglavlja 23.

Plan zatim usvaja i Vlada Srbije i predlaže ga Narodnoj skupštini RS na usvajanje.

Izvor: Vebsajt Beta, 07.06.2015.