Zastava Bosne i Hercegovine

ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA: Odložiti svako donošenje odluka za koje nije moguće osigurati transparentnost i učešće zainteresovane javnosti


Grupa od devet organizacija civilnog društva uputila je predsedniku Srbije, premijerki i predsednici Narodne skupštine pismo u kome ih pozivaju da odlože svako donošenje odluka koje nije neposredno relevantno za zdravlje i sigurnost ljudi.

Te organizacije u pismu ukazuju da je smislena, dosledna i stalna primena principa transparentnosti i dobrog upravljanja važna u ovim izazovnim vremenima kako se ne bi narušili temelji demokratskog društva - ljudska prava, vladavina prava i demokratsko odlučivanje.

Nevladine organizacije su poručile da razumeju da donosioci odluka rade u teškim uslovima koji su uzrokovani koronavirusom, ali ipak pozivaju vlast da odloži svako donošenje odluka za koje nije moguće osigurati transparentnost i učešće zainteresovane javnosti.

Pismo su uputile WWF, Beogradska otvorena škola, Alternativa za bezbedne hemikalije, Mreža za klimatske akcije, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Udruženje Jedan stepen Srbija i Mladi istraživači Srbije.

Oni predlažu nekoliko pristupa koji će pomoći Srbiji da ubrza proces prelaska na klimatski neutralnu privredu, koja štiti i obnavlja prirodni svet, čuva zdravlje i ne stvara otpad - na pravičan i pravedan način koji ne isključuje nijednog člana društva.

Izvor: Vebsajt N1, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija