Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TOKOM VANREDNOG STANJA DONETO PREKO 100 NOVIH PROPISA


Nakon 52 dana vanrednog stanja u četvrtak 7. maja, ova mera prestala je da važi na teritoriji cele zemlje kao i odluka o policijskom času.

To praktično znači da je policijski čas u Srbiji, kada u četvrtak ujutru "otkuca" 5 časova, bio na snazi tokom 50 dana, od 18. marta do 7. maja ujutru.

Odluku o proglašenju vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 29/2020) doneo je predsednik Srbije 15. marta uz supotpise predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a počelo je da se primenjuje sutradan, 16. marta.

Sa odlukama koje se direktno tiču zaštite zdravlja stanovništva, krenulo se i u borbu za očuvanje ekonomije.

Pet dana pre uvođenja vanrednog stanja, 10. marta, vlada je proglasila da je na teritoriji zemlje prisutna bolest COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, a zatim je uvedena i privremena zabrana ulaska i kretanja u Srbiji svima koji dolaze iz drugih država.

Tri dana pre proglašenja vanrednog stanja, u cilju sprečavanja širenja korone odlučeno je da se zatvore granični prelazi za međunarodni drumski, železnički i rečni saobraćaj, kao i pogranični saobraćaj prema Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a usledile su i izmene po ovom pitanju pa su svi granični prelazi zatvoreni.

Istoga dana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu o zabrani okupljanja na javnim mestima...

Svi komercijalni letovi u međunarodnom avio saobraćaju zaustavljeni su 18. marta.

Peta dana pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji donete su i prve ekonomske mere pa je tako Izvršni odbor Narodne banke Srbije na vanrednoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 50 baznih poena, na nivo od 1,75 odsto, a zatim je usledio i niz dodatnih i novih mera, propisa i preporuka, poput zastoja (moratorijuma) u otplati kredita, svop aukcije...

Vlada je 20. marta donela uredbe o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled epidemije koronavirusa...

Donete su uredbe o izmeni opštih prihoda i primanja, rashoda i izdataka budžeta Srbije za 2020. godinu radi otklanjanja štetnih posledica usled bolesti COVID-19, obezbeđen je novac za isplatu tri mesečna minimalca za više od 1,1 miliona zaposlenih u 237.000 preduzeća, a isplata će početi četvrtak 7. i petak 8. maja.

Najstarijim sugrađanima penzija se uplaćuje u celosti, umesto iz dva dela, a na prošli iznos penzije uplaćen je i dodatak od 4.000 dinara dok su medicinskim radnicima na račune legle uvećane plate za 10 odsto.

U međuvremenu su odobreni prvi krediti Fonda za razvoj namenjeni za poboljšanje likvidnosti preduzeća, a ukupna suma koja je na raspolaganju iznosi 24 milijardi dinara.

Preko Uprave za agrarna plaćanja poljoprivrednicima je na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize koja je izazvana koronavirusom.

Prijava za 100 evra od države kao mera direktne pomoći iz ekonomskog paketa države počinje 15. maja i traje do 5. juna, a prva isplata biće 1. juna.

Pravo na 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, ima oko 5,5 miliona građana Srbije.

U skladu sa Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 57/2020), banke će obezbediti sredstva za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od 2 milijarde evra.

Odloženi su rokovi za plaćanje poreza i doprinosa, poreza na dobit i prihod od samostalne delatnosti, za plaćanje računa, ukinut PDV za donacije za medicinsku opremu, produženo trajanje brojnih dokumenata, pomereni rokovi u sudskim postupcima...

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta izdvojena su i dodatna sredstva za infrastrukturne projekte u zemlji, pa je tako za Moravski koridor obezbeđeno još 3,3 milijardi dinara.

Donet je set ograničenja koja se odnose na visinu cena i marži za osnovne životne namirnice i medicinski materijal, izvoz i uvoz roba, zatim, pojedina roba je izuzeta od plaćanja carina...

Takođe, odvojene su dodatne dve milijarde dinara za 400.000 vaučera pored 160.000 koji su prethodno bili namenjeni za ovu godinu.

Zatim, doneta je i uredba da turističke agencije mogu da ponude zamenska putovanja svima kojima je ono otkazano ili nije realizovano zbog korone.

Tokom vanrednog stanja brojne kompanije su preusmerile svoju proizvodnju i počele da prave hemijska dezinfekciona sredstva ali i zaštitnu opremu za domaće i strano tržište, a Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom.

Država je, inače, kroz osnovni paket ekonomskih mera obezbedila 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardi evra, a kako bi se ublažile posledice korona virusa na ekonomiju Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija