Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA ZA OGRANIČAVANJE RIJALITI PROGRAMA: Predlog zakona na razmatranju u Vladi


Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je da je, odmah posle dostavljanja peticije sa 62.000 potpisa za zabranu rijaliti programa u vanrednom stanju, Odbor za kulturu Narodne skupštine Republike Srbije dostavio Vladi na mišljenje Predlog zakona za ograničavanje rijaliti programa koji je podržalo 42.852 građana.

Kako je naglasio UZUZ, imajući u vidu završetak vanrednog stanja očigledno je da "protivpravno emitovanje rijaliti programa neće biti sankcionisano", a ostaju otvorena i pitanja "drugih kršenja zakona poput promovisanja nasilja i nadrilekarstva na nacionalnim frekvencijama".

"Ponovnim zasedanjem Narodne skupštine se otvorio prostor da se ispuni ustavna obaveza odlučivanja o narodnoj inicijativi koju predlažu građani. Reč je o zakonu koji je prošao sve zvanične procedure i zvanično je uvršten u predloge zakona", navedeno je u saopštenju.

Ostala su još dva koraka: mišljenje Vlade Srbije, koje obično izrađuje nadležno Ministarstvo kulture, i izglasavanje u Narodnoj skupštini.

"Budući da smo prošle godine nakon predaje inicijative dobili uveravanja na sastanku sa stručnom službom ministarstva da je zakonsko rešenje potrebno usvojiti, kao i da će imati podršku ministarstva, a i da se predsednik skupštinskog odbora Mirko Krlić novinarima izjasnio kako podržava navedeni Predlog zakona, smatramo da su otklonjene sve prepreke da ovaj zakon usvoji Narodna skupština pre održavanja izbora", ukazao je UZUZ.

Izvor: Vebsajt N1, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija