Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Potrebne smernice za rad pravosudnih organa posle vanrednog stanja


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je uoči ukidanja vanrednog stanja da je neophodno što pre pripremiti plan i modalitete rada pravosuđa u predstojećem periodu i sa tim blagovremeno upoznati sudije, tužioce, advokate i građane koji su učesnici u sudskim postupcima.

"Svedoci smo brojnih, delom opravdanih a delom zlonamernih kritika na rad sudova i tužilaštava... gde se između ostalog pravosuđu stavljalo na teret da postupa po uputstvima predstavnika izvršne vlasti što je svakako nedopustivo, a da su najviša pravosudna tela na to gledala sa indiferencijom i nisu preduzimala mere iz svoje nadležnosti", navelo je UST.

Zato apeluje na Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) da novu izmenu režima rada i ponašanja ne dočekaju nespremni već da pravosuđe pokaže odgovornost i prema radu, i prema Ustavnim i zakonskim obavezama i prema građanima.

UST je pozvao Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da odmah po ukidanju vanrednog stanja održe sednice na kojima će razmotriti i usvojiti uputstva za postupanje sudova i tužilaštava do konačne normalizacije životnih tokova i rada.

Svesni da će se i u narednom periodu poštovati mere socijalne distance i zabrane okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom, sudije i tužioci traže jasna rešenja imajući u vidu prostorne kapacitete jer je većina sudnica male kvadrature, dozvoljen ili preporučen maksimalan broj osoba u zatvorenom prostoru, pitanje centralnih ventilacija u zgradama pravosudnih organa.

Dodali su da se otvara problem regulisanja načina rada za starije od 60 godina, zaposlene koji imaju decu mlađu od 12 godina i zaposlene sa hroničnim oboljenjima, kao i plan korišćenja godišnjih odmora u sudovima, dok sa druge strane treba voditi računa na pravo građana na suđenje u razumnom roku.

Izvor: Vebsajt N1, 05.05.2020.
Naslov: Redakcija