Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE: Svaka industrija koja troši više od 2.500 tona ekvivalentne nafte godišnje mora da u svojoj kompaniji imenuje jednog energetskog menadžera za obavljanje poslova vezanih za smanjenje potrošnje energije, odnosno energetsku efikasnost


Srbija u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na unapređenju energetske efikasnosti, a o uštedi energije trenutno brine ukupno 285 energetskih menadžera u industrijskom sektoru, u lokalnim samoupravama i u velikim stambenim kompleksima.

Zakonom o efikasnom korišćenju energije ("Sl. glasnik RS", br. 25/2013) propisano je da svaka industrija koja troši više od 2.500 tona ekvivalentne nafte godišnje mora da u svojoj kompaniji imenuje jednog energetskog menadžera za obavljanje poslova vezanih za smanjenje potrošnje energije, odnosno energetsku efikasnost.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac kaže da su i opštine sa više od 20.000 stanovnika dužne da imenuju jednog energetskog menadžera, ili više njih ukoliko su veće.

- Velike zgrade, odnosno kompleksi zgrada koje troše više od 1.000 tona ekvivalentne nafte, takođe moraju da imenuju po jednog energetskog menadžera - rekao je Banjac.

U industrijskom sektoru trenutno je oko 140 energetskih menadžera, u lokalnim samoupravama oko 100, dok je njih oko 50 u velikim stambenim kompleksima. Prve obuke počele su od 2016. godine kada su imenovani i prvi energetski menadžeri, zasada ih ima dovoljno, ali planirano je da ih konačno u Srbiji bude oko 600.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. N., 03.05.2019.
Naslov: Redakcija