Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONFERENCIJA "SEE AUTOMOTIVE CONFERENCE - CONNECT & SUPPLY" 21. I 22. MAJA 2019. GODINE U BEOGRADU


Jedan od najdinamičnijih i najuspešnijih klastera u Srbiji jeste Automobilski klaster Srbije (AC Serbia), koji izuzetnu pažnju posvećuje unapređenju komunikacija i razmeni informacija između članova, nalaženju mogućnosti za obezbeđenje finansijskih sredstava, edukaciji, marketingu, kao i razvoju saradnje i internacionalizaciji aktivnosti.

AC Serbia je osnovan 2005. godine i podržan je od strane Vlade Republike Srbije, kao i brojnih inostranih institucija kao što su: GIZ (Nemačka organizacija za tehničku saradnju), UNIDO (Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj) i nekih drugih. AC Serbia ima 45 članica od kojih su 42 kompanije i tri naučnoistraživačke i obrazovne institucije. AC Serbia je u oktobru 2018.godine postao deo Evropske mreže automobilskih klastera (EACN).

 Po peti put zaredom AC Serbia organizuje regionalnu automobilsku konferenciju Jugoistočne Evrope, koja će se održati od 21 - 22. maja 2019. godine, u Beogradu. Ovogodišnja konferencija nosi naziv "SEE Automotive Conference - Connect & Supply 2019" ("Jugoistočna evropska automobilska konferencja - Kontaktiraj & Snabdevaj 2019") i okupiće preko 250 učesnika iz više od 160 kompanija jugoistočne Evrope, kao i veliki broj govornika - predstavnika vodećih OEM i TIER1&2 dobavljača iz Evrope. Automobilsku industriju karakteriše sledeća struktura snabdevača i to: TIER 1 - dobavljači koji isporučuju proizvode, a to su najčešće delovi, direktno OEM-proizvođačima originalne opreme za automobile; dobavljači TIER 2 - predstavljaju dobavljače drugog reda u lancu snabdevanja, što znači da oni ispiručuju delove dobavljačima kategorije TIER 1, dakle ne direktno finalnim proizvođačima originalne opreme za automobile. U nekim slučajevima proizvođač delova može biti i Tier 1 i Tier 2 dobavljač, u zavisnosti od strukture lanca snabdevanja, koju prihvata OEM. Konferencija ovog profila je idealna prilika za upoznavanje sa ovim i drugim specifičnostima industrijske grane.

Ova konferencija je jedan od najznačajnijih poslovnih i ekspertskih susreta u sferi automobilske industrije za ovaj deo Evrope i predstavlja mogućnost da učesnici saznaju novosti i trendove, kao i planove proizvođača u automobilskoj industriji. Među ekskluzivnim učesnicima konferencije najavljeni su predstavnici sledećih kompanija: FIAT, BMW, KIA Motors, Bosch, Mecafor, Odelo Slovenija, Grammer, Mann Hummel, FESTO i Mitsubishi Electric.

U okviru konferencije, Razvojna agencija Srbije (RAS) će organizovati pojedinačne sastanke, uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN). Zainteresovani za B2B sastanke, koji predstavljaju direktne sastanke između dve kompanije, mogu se registrovati putem linka http://seeautomotive.talkb2b.net/. Rok za prijavu namere zakazivanja B2B sastanaka je 14.5.2019. godine.

Izvor: Redakcija, Radmila Gaćeša, 07.05.2019.