Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU EKSKURZIJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA: Ekskurzije će se izvoditi po Srbiji, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo. Ukor može da se stekne i na putovanju


Pravilnici o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija u osnovim i srednjim školama su dobra pedagoška praksa, rekao je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kao i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji.

"Srbija je podeljena na 8 regija - Vojvodina, regija zapadne, centralne, južne, istočne Srbija, beogradska regija. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama", naveo je Šarčević.

Prema njegovim recima, srednjoškolci mogu u trećoj godini ako je završna, i u četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

"Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima", naveo je ministar prosvete.

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se planira planom i program škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome da pomognu u izboru agencije i davanju saglasnosti.

"Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno upoznavanje učenika oko konzumiranje alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke", ukazao je ministar.

Napomenuo je da će ukor moći da se stekne i na ekskurziji.

S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene ekskurzija.

Dodaje da oko cena mogu da pomognu opštinski saveti roditelja.

Prema rečima ministra Šarčevića, preko 90 odsto direktora je prekidalo ili odlagalo ekskurziju ako nije bilo ispravnog autobusa.

"Pravila već postoje, bar dve decenije. Dok ne dođu ljudi iz MUP-a, dok se ne pogleda autobus i niz drugih stvari, ekskurzija ne može da krene, tako da se smanji rizik", rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i da je Pravilnik o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 67/2013), ali da to retko ko poštuje.

"Bilo je i pobuna nekih sindikata. Ima u tom Pravilniku nečeg što bi i mene kao profesora vređalo, ali ne možete biti toliki gospodar svoje ocene, jer su pedagoška svojstva ocene raznolika", navodi ministar prosvete.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.05.2019.
Naslov: Redakcija