Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA ISPLATE PENZIJA: Udruženje sindikata penzionera žaliće se Evropskom komitetu za ljudska prava u Strazburu, zbog umanjenja penzija od 20 i 25 odsto


Udruženje sindikata penzionera Srbije rešeno je da se žali Evropskom komitetu za ljudska prava u Strazburu, koji je pandan Međunarodnom sudu pravde, zbog umanjenja penzija 20 i 25 odsto od novembra 2014. godine, budući da Ustavni sud Srbije stalno odlaže pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 i 99/2016) koji je snazi skoro četiri godine.

Malo njih zna da u Strazburu pri Savetu Evrope pored Evropskog suda za ljudska prava, postoji i njegov brat blizanac Evropski komitet za ljudska prava. Svi građani iz država članica Saveta Evrope, među kojima je i Srbija i sve članice EU, mogu da se žale ovom komitetu i po skraćenom postupku dođu do svojih prava – kaže Miša Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije.

- Advokatski timovi rade na pripremi ovog postupka, jer je to jedini način da u koliko-toliko pristojnom vremenskom roku dobijemo odgovor kakva su nam prava i saznamo kada ćemo i kako povratiti umanjene penzije. Komitet bi mogao da nam odgovori u roku od 15 meseci s tim što je za ovaj postupak neophodno da se ide s pojedinačnim tužbama, a ne grupnim ispred celog udruženja. Osim toga, za razliku od Evropskog suda za ljudska prava, komitet, ne traži da uslov za obraćanje bude prolazak kroz sve pravne instance u Srbiji uključujući i Ustavni sud, što nam mnogo olakšava posao – kaže Radović.

Ustavni sud, ističe on, namerno prolongira razmatranje ove inicijative, jer zna da bez njihovog odgovora (ma kakav on bio) oštećeni penzioneri ne mogu da se žale Strazburu.

Treba nam prethodno mišljenje našeg suda. Zato smo odlučili da se desetak penzionera, koji su inače podneli zahtev PIO fondu da im se obračunaju sva umanjenja od novembra 2014. godine do danas i to dobili, obrati komitetu u Strazburu. Do sada je više od 70.000 penzionera podnelo zahtev Penzijskom fondu za povraćaj umanjenih penzija i svi oni će pre ili kasnije tražiti obeštećenje – kaže on.

Udruženje sindikata zahteva i da se penzije usklađuju s rastom inflacije i bruto domaćim proizvodom od 2014. godine, kada je donet Zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije. Oko 740.000 ljudi, čije su penzije bile veće od 25.000 dinara tada je oštećeno umanjenjem penzija, ali i ne samo oni. Već i svi ostali, jer u poslednje tri godine nije bilo usklađivanja penzija dva puta godišnje.

Čak je, podseća Radović, i Fiskalni savet krajem prošle godine rekao da nema više ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja ostane na snazi, ali se niko iz vlade ni posle toga nije oglasio.

Sindikat penzionera će sudski tražiti pravo da se naslednicima penzionera umrlih od stupanja na snagu Zakona, nadoknadi taj novac– kaže Radović.

On ističe da se nastavlja s podnošenjem zahteva PIO fondu za povraćaj umanjenih penzija i obračun svih umanjenja. Imamo i cele penzionerske organizacije koji se javljaju udruženju, jer hoće da podnesu zahtev da im se oduzeto vrati. Na osnovu obračuna, gde je naveden ukupan dug, penzioner može da napiše tužbu parničnom sudu za sticanje para bez osnova za iznos naveden u potvrdi dobijenoj od Penzijskog fonda.

Od suda može da traži da mu se priznaju potraživanja kakva su navedena u rešenju i tom prilikom će morati da plati sudsku taksu koja zavisi od visine potraživanja, a ide od 10.000 do 50.000 dinara. Nakon prvostepene sudske odluke, penzioner može ponovo da se žali, nakon čega se donosi presuda. Ako i prvi i drugi put sud odbije žalbu, oštećeni može da se žali Ustavnom sudu. Ako ga i on odbije, može da se za pomoć obrati Strazburu.

Inače, računica pokazuje da država po osnovu smanjenja penzija za oko 700.000 penzionera mesečno uštedi 16 milijardi dinara.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 05.05.2018.
Naslov: Redakcija