Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Rok za zamenu papirnih vozačkih dozvola biometrijskim dokumentom je 10. jun 2017. godine. Cena zamene iznosi 1.576 dinara, a zahtev je moguće podneti i preko interneta. Za lica koja nemaju novi dokument a upravljaju vozilom, predviđene su kazne od 6.000 do 30.000 dinara, kazneni poeni i mogućnost zabrane upravljanja vozilom


Ukoliko još uvek imate staru, papirnu vozačku dozvolu, ne čekajte više već je zamenite na vreme kako biste izbegli gužve. Do maja 2014. godine više od 3,3 miliona vozača posedovalo je staru dozvolu. Zbog toga je odlučeno da se rok za zamenu produži do 10. juna 2017. godine. Ako upravljate vozilom, a staru dozvolu niste zamenili novom u predviđenom roku, slede kazne od 6.000 do 30.000 dinara.

Nova vozačka dozvola košta 1.576 dinara i može da se nabavi na dva načina – odlaskom u policijsku stanicu, gde treba da odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, popunite svega jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze svoje automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će kazne zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta.

"U zavisnosti od toga da li je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne od 6.000 do 20.000 dinara i dva kaznena poena, ako je do šest meseci. Od 15.000 do 30.000 dinara, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ako je dozvola istekla pre više od šest meseci", rekao je Okanović.

"S obzirom na to da se radi o formalnosti, prilično su stroge kazne i nadam se da će one biti smanjene. Molim sve da zamene svoje vozačke dozvole", rekao je Okanović.

Ističe da neće biti sankcija za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, te da će u bilo kom trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove.

Takođe, neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

Objašnjava da jedino osobe koje imaju više od 65 godina, i oni koji imaju strane dozvole, ne mogu da produže vozačke dozvole onlajn. Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Naknada za troškove izrade vozačke dozvole je 255 dinara, toj sumi treba dodati i naknadu za izdavanje vozačke dozvole od 621 dinar, kao i Republičku administrativnu taksu od 700 dinara.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se dosada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 05.05.2017.
Naslov: Redakcija