Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MEĐUNARODNA MREŽA UNIVERZITETA: Srbija prva na univerzitetskoj listi u odnosu na stepen ekonomskog razvoja, a 39. u opštem bodovanju


Međunarodna mreža univerziteta "Universitas 21" sa sedištem u Velikoj Britaniji objavila je u saradnji sa australijskim Univerzitetom u Melburnu svetsku rang listu nacionalnih sistema visokog obrazovanja za 2017. godinu na kojoj SAD dominiraju u opštem rankingu, dok je Srbija prva na listi prilagođenoj stepenu ekonomskog razvoja.

Na listi na kojoj se SAD nalaze na prvoj poziciji ispred Švajcarske, Velike Britanije, Danske i Švedske, Srbija je na 39. mestu, što je nepromenjena pozicija u odnosu na prošlu godinu, dok je u rankingu u kojem je Srbija prva drugo mesto pripalo Velikoj Britaniji, a iza njih slede Južna Afrika, Danska i Švedska.

Međunarodnoj mreži "Universitas 21", prema podacima dostupnim na internetu, pripadaju univerziteti koji imaju ukupno 1,3 miliona studenata i 210.000 akademskih radnika i istraživača.

Liste ove mreže formiraju se na osnovu 25 kriterijuma, među kojima su i broj i uticaj naučnih radova, broj primljenih studenata, stopa nezaposlenosti svršenih studenata, kvalitativna procena obrazovne politike u zemlji, kao i izdvajanje novca za obrazovanje visokog stepena u odnosu na BDP.

Od država iz regiona Slovenija je najbolje plasirana na opštoj listi na deobi 28. pozicije s Italijom, dok je Hrvatska iza Srbije na 43. mestu. U rankingu prilagođenom stepenu rasta BDP-a, u kojem je Srbija prva, Slovenija je na 25, a Hrvatska na 31. mestu.

Izvor: Vebsajt RTV, 05.05.2017.
Naslov: Redakcija