Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MUZEJSKOJ DELATNOSTI: Zakon će unaprediti sistem zaštite kulturnog nasleđa


Srbija posle skoro pola veka dobija specijalizovan Zakon o muzejskoj delatnosti, poručila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Taj Zakon će, kako je navela, unaprediti sistem zaštite kulturnog nasleđa i istakla je da muzeji predstavljaju mesto istorijskog pamćenja i imaju odlučujuću ulogu u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta našeg naroda.

"Muzeji, muzejska građa su važni u čuvanju nacionalnog identiteta. Bez njih ne možemo razumeti svoju prošlost, ne možemo biti spremni za budućnost. Muzeji su riznica našeg blaga, deo obrazovnog procesa svih generacija, i mesta koja nam pružaju odgovore na brojna pitanja ali i ustanove kulture kojim se predstavljamo drugima. Zato je ovaj zakon od prioritetne važnosti za kulturu Srbije", poručila je Gojković narodnim poslanicima tokom skupštinske rasprave.

Ministarka je naglasila da je na zakonu isključivo radila struka i Radna grupa koju je predvodila upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, kao i da "kada se polemiše o zakonu, ne polemiše se političkim vrhom Ministarstva kulture i informisanja, već sa strukom".

Gojković je rekla da su održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu i Beogradu i da su određene primedbe koje su unapredile tekst zakona prihvaćene.

Ministarka je objasnila da je jedna od primedbi bila vezana za formiranje Saveta za muzeje, novog tela koje će biti formirano pri Narodnom muzeju, i da je nakon javne rasprave dodatno definisan način izbora članova i uloga koju će imati to telo.

"Veliku pažnju privuklo pitanje matičnost, koja je ovim zakonom prvi put definisana, i naglasila da matičnost nikada nije postojala, pa ne može niko da tvrdi da mu je uzeta. Prvi put uveden termin teritorijalno nadležan muzej", ukazala je Gojković.

Ministarka je objasnila da se Muzej naivne i marginalne umetnosti, republička ustanova kulture sa sedištem u Jagodini, po mišljenju struke, ne može posmatrati izdvojeno iz celine likovne umetnosti.

"Zbog toga ne postoji osnov za matičnost. Muzeju naivne i marginalne umetnosti nikada nije oduzeta matičnost jer ona nije ni postojala. Kao što ne postoji posebna matičnost za realizam, simbolizam ili neki drugi pravac likovne umetnosti, tako ne postoji za Muzej naivne i marginalne umetnosti, uz sve pohvale za ono što muzej radi", ukazala je Gojković.

Ona je napomenula i da je Muzej Sprske pravoslavne crkve postojao u nacrtu zakona, kao i da je o tome razgovarala sa patrijarhom Porfirijem i da su se saglasili da je potrebno da se donese poseban zakon o muzejima SPC.

"Ne postoji samo muzeji u Srbiji, već i izvan zemlje, u Zagrebu, Sent Andreji, odnosno čitav sistem muzeja SPC", rekla je ministarka i dodala da bi za ovaj deo istorijske i kulturne građe trebalo doneti potpuno novi zakon.

Gojković je ukazala da je odmah po stupanju na dužnost tražila da ustanove dostave podatke o izvršenim revizijama, što je jedan od osnovnih uslova za sagledavanje bogatstva koje naše ustanove čuvaju.

Gojković je predstavila i Odluku o proglašenju stare i retke bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja i ukazala da je na listi 720 knjiga, imajući u vidu njihov poseban značaj za nauku i kulturu, kao i zbog njihove unikatnosti i retkosti.

Precizirala je da je reč o knjigama pisanim rukom, odnosno štampanim u periodu od XIV do XVIII veka.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.03.2021.
Naslov: Redakcija