Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Pravovremeno i tačno informisanje javnosti može doprineti smanjenju uznemirenosti građana i sprečavanju nastanka panike


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, apelovao je na sve organe javne vlasti da postupaju po zahtevima koji su u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa i zaštitom zdravlja stanovništva i da proaktivno deluju i objavljuju što veći broj informacija.

U saopštenju dostavljenom medijima, Poverenik navodi da pravovremeno i tačno informisanje javnosti izvesno može doprineti smanjenju uznemirenosti građana i sprečavanju nastanka panike.

Takođe, Poverenik je naglasio da je prilikom objavljivanja informacija o obolelim licima i potencijalno zaraženim licima potrebno voditi računa o tome da se time ne povređuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet.

Dodaje da se može objavi samo minimum onih podataka koji je neophodan u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih, jer, kaže, objavljivanje brojnih informacija o obolelim građanima, pored narušenog zdravlja, ugrožava i njihovu privatnost i dostojanstvo.

Poverenik je istakao i da u situaciji proglašenog vanrednog stanja, pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije suspendovano, ali da ostvarenje ovog prava treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

Takođe, povodom odluke o uvođenju vanrednog stanja, Poverenik je uputio apel građanima Srbije da se ponašaju u svemu u skladu sa merama Vlade Republike Srbije.

Marinović je i pozdravio donošenje Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2020 i 43/2020).

Osim toga, Poverenik je oštro osudio pojavu lažnih vesti i tim povodom izrazio zabrinutost i upozorio građane, posebno starije, da ne nasedaju na razne "ponude za pomoć" i da ne daju svoje podatke o ličnosti nepoznatim licima i bez ikakvog osnova, kako ne bi došli u situaciju da zbog toga pretrpe štetne posledice.

Marinović je i pozdravio saopštenje predsedavajuće Komiteta Konvencije 108 Alesandre Perući i Komesara za zaštitu podataka Saveta Evrope Žan-Filip Voltera, u kom su izneli stav o zaštiti podataka o ličnosti za vreme trajanja pandemije Kovid-19.

U tom saopštenju se ističe da zbog primene određenih mera za vreme pandemije Kovid-19, države moraju da obrate pažnju na to koliko te mere predstavljaju pretnju po demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.04.2020.
Naslov: Redakcija