Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ISPLATA NOVČANIH SREDSTAVA SA DINARSKIH I DEVIZNIH RAČUNA LICA SA NAVRŠENIH 65 I VIŠE GODINA ŽIVOTA I IZDAVANJU PLATNIH INSTRUMENATA: Ovlašćenjem do 80.000 dinara, sa bankomata preko toga


Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja koje su stariji od 65 godina nekom dali, u bankama se može, pored penzije, podići i do 80.000 dinara sa računa.

Iznos veći od toga, ukoliko to žele, može se uzeti sa bankomata, plaćati platnom karticom, e-bankingom i m-bankingom, izjavila je viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

Ona je precizirala, da se iznos do 80 hiljada odnosi samo na jednokratna, neoverena ovlašćenja koja na primer, lice starije od 65 godina, daje osobi od poverenja, a da se preostalim novcem može raspolagati na navedene druge načine kao i do sada (dati nekome karticu da podigne novac s bankomata, plati u prodavnici, izvrši e-banking plaćanje).

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca, istakla je Stanić.

"Osobe starije od 65 godina mogu kod kuće, svojeručno da sačine ovlašćenje, jasno i čitko, a po uzoru na obrazac koji je dala NBS gde se navedu lični podaci - koga ovlašćuju i do kog iznosa može da podigne sredstva. Nakon toga korisnik poziva banku i obaveštava je o tome, a banka je dužna da izvrši proveru tako što poziva korisnika putem telefona koji je on dao kada je otvarao račun. Banka je u obavezi i da snimi taj razgovor kao dokaz da je obavljen. Ovlašćeno lice zatim dolazi u banku sa ličnim dokumentima i ovlašćenog i ovlastioca i podiže novčana sredstva", objašnjava Stanić.

Zbog ovakve pojednostavljene procedure koju je NBS propisala, utvrđen je maksimalni iznos koji se podiže je 80 hiljada dinara, kako bi se minimizirao rizik od zloupotreba, kaže ona i dodaje da se to odnosi na tekući, devizni i štedni račun, dinarski i devizni.

Banke su, takođe, dužne i da uspostave procedure za omogućavanje e-bankinga i m-bankinga na način koji je prilagođen datim okolnostima.

Kada je reč o reizdavanju kartica, Instrukcija se odnosi na sva lica bez obzira na godine i banke su dužne da korisnicima omoguće da na navedene načine dobiju reizdatu karticu bez obzira na to koliko godina imaju.

"Banka je u obavezi da pozove korisnika, ukoliko mu sama ne dostavi reizdatu karticu na kućnu adresu, I da pita ga da li želi dostavu na kućnu adresu ili ovlašćuje nekoga da dođe i preuzme karticu", kaže Stanić.

Izvor: Vebsajt B92, 02.04.2020.
Naslov: Redakcija