Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Zaposlenima koji rade od kuće dozvoljeno korišćenje godišnjih odmora


Vlada Republike Srbije donela je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključak kojim je preporučeno da zaposleni koji u toku vanrednog stanja svakodnevno obavljaju svoj posao, ali od kuće, odnosno na daljinu, iskoriste preostali deo godišnjeg odmora za 2019. godinu u skladu sa zakonom, odnosno do 30. juna.

Takođe, preporučeno je i da poslodavci, koji u uslovima vanrednog stanja nisu u mogućnosti da organizuju proces rada, te su u skladu sa zakonom svoje zaposlene uputili na odsustvo sa rada, prednost daju korišćenju godišnjih odmora.

Ovim zaključkom poslodavci mogu da dozvole korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, za zaposlene koji u toku vanrednog stanja redovno obavljaju posao na svom radnom mestu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je želja da se na sve načine omogući našim građanima da sačuvaju svoje poslove i u toku vanrednog stanja, ali da se istovremeno razmišlja i o poslodavcima kojima u ovoj situaciji takođe nije lako.

Zato ćemo se na razne načine i novim merama koje donosimo truditi da jednako pomognemo svim građanima, na prvom mestu njihovom zdravlju, bezbednosti, ali i mogućnosti da ostvare sva prava, istakao je Đorđević.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.04.2020.
Naslov: Redakcija