Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Novina u Zakonu je jedinstvena cena aranžmana i uvođenje depozita kao oblika garancije


Jedna od najznačajnijih novina Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) je jedinstvena cena aranžmana, izjavio je Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić, dok profesor Ekonomskog fakulteta Goran Petković ističe uvođenje depozita kao oblika garancije.

"Do sada su agencije imale mogućnost da troškove kao što su aerodromske ili brodske takse budu isključene iz cene aranžmana, u reklamama i programa se navodila cena bez taksi. Od pre pet, šest godina u većini zemalja EU ta jedinstvena cena je zaživela", objašnjava Seničić i dodaje da agencijama ostaje mogućnost da pojedinačnu uslugu odvoje.

Seničić ocenjuje da više od 95 odsto turističkih agencija ozbiljno i odgovorno obavlja svoj posao i da ne treba dozvoliti da male agencije dođu u situaciju da ne mogu da nastave da rade.

Prema njegovim rečima, sigurnost putnika ne rešava Ministarstvo turizma, već pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo.

"Od kojih nemamo odgovor na pitanje šta se desilo prošle godine sa agencijama koje su propale i prevarile veliki broj putnika. Mi smo kroz garanciju putovanja ljudima izmirili novac, ali to neće doprineti boljem osećaju sigurnosti putnika ukoliko ne budem o videli da li ima elemenata krivičnog dela, da li je neko uhapšen, osuđen... To je najbolja preventiva", smatra Seničić.

On veruje da bi od 1. oktobra moglo da se krene u reorganizaciju licenciranja turističkih agencija.

Seničić kaže da Nacionalna asocijacija turističkih agencija svakog meseca proverava da li članice ispunjavaju standarde.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Goran Petković ocenio je da izmene zakona nisu "dramatične", ali da će agencije osetiti veći uticaj promene zakona kad je reč o uvođenju depozita i strožih garancija za turističke agencije.

On kaže da je depozit postojao i ranije kao opcija, pa je ukinut u nekim verzijama zakona.

"Sad je uveden paralelno sa drugim oblikom garancije. Mislim da će doprineti pojavi koja je prisutna u drugim granama, a to je ukrupnjavanje privrede - mnoge male agencije će morati ili da se udruže ili u neki drugi odnos sa većim 'igračima'. To nije nešto što ćemo videti ove sezone, ali je nešto što će se efektuirati u naredne dve godine", ocenjuje Petković.

Petković ne očekuje da će aranžmani biti mnogo skuplji.

"A ako i budu skuplji, biće sigurniji", smatra Petković.

Izvor: Vebsajt N1, 03.04.2019.
Naslov: Redakcija