Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, usvojen Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije sa Akcionim planom za njegovo sprovođenje za period 2019-2020. godine


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Predloženim izmenama pojednostaviće se postupak prilikom izdavanja dozvola za rad strancima, s ciljem stvaranja još povoljnijeg poslovnog okruženja i daljeg privlačenja stranih investicija, kao jednog od prioriteta Vlade.

Kroz uvođenje mogućnosti izdavanja radne dozvole strancu na osnovu odobrene vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja, stvaraju se uslovi za efikasniji rad Nacionalne službe za zapošljavanje, čiji je krajnji efekat ubrzanje procedure za dobijanje radne dozvole i mogućnost da strani državljani odmah po dolasku u Srbiju otpočnu sa poslovnim delatnostima.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

U cilju reorganizacije strukovnog visokog obrazovanja, usvojen je predlog da se Visoka škola strukovnih studija za vaspitače Kruševac, Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija i Visoka škola za vaspitače strukovnih studija Aleksinac integrišu u Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija sa sedištem u Kruševcu.

Sportisti Damiru Mikecu, za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini streljaštvo, održanom u Osijeku u martu ove godine dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Isti iznos dodeljen je i njegovom treneru Goranu Mikecu za osvajanje srebrne medalje na ovom takmičenju.

Za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini streljaštvo održanom u Osijeku, sportistkinji Zorani Arunović i njenom treneru Goranu Mikecu dodeljena je novčana nagrada od po 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Članovi Vlade usvojili su Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije sa Akcionim planom za njegovo sprovođenje za period 2019-2020. godine.

Usvajanje revidiranog teksta Nacionalnog programa neophodno je kako bi se što pre primenile aktivnosti i mere na suzbijanju sive ekonomije, a u cilju očuvanja fiskalne stabilnosti i unapređenja poslovnog okruženja.

Usvojen je i Akcioni plan za period 2019-2020. godine za sprovođenje Strategije razvoja interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za period 2017-2020. godine.

Na sednici je usvojen Zaključak o usvajanju Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 22-Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata u okviru pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

Izvor: Vebsajt Vlada, 04.04.2019.
Naslov: Redakcija