Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRżANA NA NIVOU OD 4,25 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je, na sednici održanoj 7. aprila 2016. godine, da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski. Međutim, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom 2017. godine.

Monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući u vidu pre svega dešavanja u međunarodnom okruženju. Neizvesnost je posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i različitih monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Usporavanje svetske privrede i normalizacija monetarne politike FED-a mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. maja 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 07.04.2016.