Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OD UKUPNO 1,7 MILIONA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU RADI 781.000 SA PLATAMA 14 PUTA VEĆIM OD PROFITA


Prema podacima Ministarstva finansija, javni sektor trenutno zapošljava 781.000 od ukupno 1,7 miliona zaposlenih. Ekonomisti ističu da naša država potroši na plate zaposlenih u javnim preduzećima 14 puta više od vrednosti profita u tim kompanijama. 

Analiza Centra za istraživanje u privredi pokazala je da zaposleni u srpskoj administraciji i javnim preduzećima u proseku efektivno rade svega oko četiri sata dnevno, ili duplo manje od radnog vremena na koji su obavezni prema zakonu.

Istovremeno je utvrđeno da radnici u domaćim privatnim preduzećima rade, u proseku, više od sedam sati dnevno.

Ekonomisti ističu da naša država potroši na plate zaposlenih u javnim preduzećima 14 puta više od vrednosti profita u tim kompanijama.

GENERALNI SEKRETAR UNIJE POSLODAVACA SRBIJE DUŠAN KORUNOSKI REKAO JE RANIJE TANJUGU DA NAŠA ZEMLJA, POSLE BELORUSIJE, IMA NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU U ODNOSU NA PRIVATNI U EVROPI.

Ukoliko bi se vlada odlučila, na primer, na oštro kresanje javnog sektora od recimo sto hiljada zaposlenih to bi omogućilo uštedu na godišnjem nivou verovatno i do 500 miliona evra, ili više od trećine minusa u državnoj kasi koji je "težak" 1,4 milijarde evra, ali se zasad ne zna šta će vlada predložiti po pitanju njihovog socijalnog zbrinjavanja, kao ni šta tačno podrazumeva ideja da oni budu "prevedeni" u privatni sektor.

Ekonomski stručnjaci ističu da velike mogućnosti za novo zapošljavanje postoje u domaćem agraru, koji bi umesto sadašnjeg deviznog priliva od približno dve do 2,5 milijardi dolara godišnje mogao da donosi, u relativno bliskoj budućnosti, petostruko veću zaradu, pod uslovom da država uloži znatno veća sredstva u podsticanje stočarske proizvodnje, što je osnovni uslov za preporod domaće poljoprivrede.

Izvor: Izvod iz vesti, RTV